Politioverbetjent Geir Bendiksen låser opp døra til hittegodskontoret i kjelleren ved lensmannskontoret. Et tittalls sykler henger på veggen.

– Vi har mest sykler akkurat nå, i tillegg har vi smykker og litt småting som vi har lagret i en eske, forteller Bendiksen, og legger til at mesteparten av hittegodset blir levert til politiet av mannen i gata.

Levere tilbake

Hittegods er per definisjon gjenstander, eller løsøre, som har kommet bort fra eieren mot hans vilje og som noen har funnet og tatt til seg. Når politiet får inn hittegods, føres det inn i protokoll. Hittegods skal straks leveres tilbake til eieren hvis finneren vet hvem eieren er eller bringer dette på det rene. Utfordringen er ofte at eieren aldri dukker opp.

– Det er litt pussig når det er snakk om gjenstander av en viss verdi, som for eksempel sykler. Jeg tipper at enkelte av dem vi har her må ha kostet minst 10.000 kroner. At ingen savner noe som er så dyrt, er egentlig litt rart, sier Bendiksen.

Mangler kunnskap

Han har to teorier om hvorfor det er så få som tropper opp på lensmannskontoret for å få igjen tapt gods.

– Det kan nok være at en del rett og slett ikke bryr seg. En annen årsak kan være at mange rett og slett ikke vet om oss, sier han.

Bendiksen oppfordrer folk til å passe godt på sakene sine og ellers notere ned merke og rammenummer på sykler.

– Det nytter ikke å komme hit og si at en har mistet en blå sykkel. En må kunne identfisere gjenstanden så godt det lar seg gjøre. Og når en mister noe, er det viktig å melde fra til politiet så raskst som mulig, oppfordrer han.

Tyvegods

Hva så med gods som stammer fra tyveri og lignende?

– Vi søker alltid etter eier av beslaget. Det kan være en fornærmet, mistenkte eller siktedes. Om ikke beslaget finner en ”eier”,  beslutter påtalemyndigheten eller juristen som leder etterforskningen av straffesaken, at godset blir hittegods. Godset blir da behandlet i forhold til hittegodsloven, slår Geir Bendiksen fast.

Hittegods som fortsatt ikke er sporet tilbake til eieren etter tre måneder, havner til slutt på auksjon.

– Vi har auksjon en gang i året. Neste gang blir sannsynligvis til sommeren, opplyser Geir Bendiksen.