Utviklingssjef i Aqualine AS beskriver selskapet som en betydelig leverandør til oppdrettsnæringen. Hovedproduktene er flytekrager/ringer, nøter og fortøyningssystemer. Aqualine har utviklet nye merdesystemer som skal være svært rømningssikre.

– Vi hadde en omsetning på NOK 336 millioner i 2013, og med sunn økonomi, skriver prosjekt- og utviklingssjef Noralf Rønningen i et brev til Sortland kommune.

Selskapet er i ferd med å vurdere etablering i Nord-Norge, og ber om en raks tilbakemelding fra kommunen på om det finnes et aktuelt etableringssted i kommunen.

LES MER: Trangt i Sortland havn

– Sortland aktuell

I slutten av desember har Aqualine styremøte der styret skal vurdere innspill fra forespurte kommuner. Selskapet leter etter en samarbeidspartner mellom fra Lofoten til Tromsø.

– Vi har snakket med Sortland, og avventer svar fra dem snart. Kommunen er aktuell for etablering, det samme er Hadsel, Øksnes, Bø og Andøy, sier Rønningen til VOL.

Kravene til areal er 20 dekar fast grunn, noe som tilsvarer rundt seks fotballbaner. Tomten må ligge nede ved sjøen for sjøsetting av store merder på opp til utvendig diameter av 70 meter og med en vekt på 50-60 tonn. Selskapet vurderer både tomtekjøp og leie.

Kravliste

I forbindelse med lagring og håndtering av merderinger er det behov for djupvannskai i nærhet av anlegget. Området må ha god vei for større kjøretøy, samt at det nye produksjonsstedet må ha akseptabel avstand til flyplass og annen offentlig kommunikasjon.

Et annet vesentlig kriterium er tilgang på god arbeidskraft, tilgang på servicebedrifter i nærområdet, overnatting, servering og reparasjoner.

– Vi er interesserte i å etablere oss så raskt som mulig, skriver selskapet i brevet til kommunene.