I Sortland Havns budsjett for 2015, som vedtas av kommunestyret 11. desember, er det foreslår havnestyret å utvide tomtearealet.

– Vi har en akutt mangel på areal i havna. Hurtigruteterminalen må bygges ut med 400 kvadratmeter til en pris av 6,5 millioner kroner. Det vil utløse 13 nye arbeidsplasser, samtidig som vi får mer og ny trafikk i havneområdet. Det vil også være behov for parkeringsplasser for gjester, sier havnedirektør Hugo Næss.

LES MER: Oppdrettsfirma jakter på tomt

Utelukket

Å sette av et 20.000 kvadratmeter stort område til merdeproduksjon, er altså helt utelukket på dagens område.

– Ni, i dagens havneområde har vi ikke plass. Skal vi tilrettelegge for Aqualine må vi bygge ut arealet, sier havnesjefen, som peker på en ny havn i Ånstad, sier Næss.

Det innebærer i så fall full utbygging av en ny havn med alle fasiliteter nord for Europris og i området mot Ramnflauget.

– Ting skjer fort

En mulighetsstudie havna gjorde i 2013 viste at dette området var godt egnet til havnevirksomhet. I mulighetsstudien anbefales det å sikre areal og å regulere for aktivitet både nord for Ånstadsjøen og på Bremnes.

– Sa mtidig vet vi at for eksempel Marine Harvest er på utkikk etter et egnet sted til ny fôrfabrikk. Ting skjer fort og det er viktig å ha nytt areal for etableringer. Vi har behov for et helt nytt havneavsnitt på 300 dekar, sier Hugo Næss.

Det vil i så fall gi et område dobbelt så stort som dagens havn.

– Her har vi ikke mer ekspansjonsmulighet. Der er nordover på nordsiden av brua vi må lete etter et nytt område. Vi opplever som mange andre havner at når byene vokser, skaper det press på havnearealene.

Vesteraalens AS har festetomt i havneområdet. Dersom selskapet ikke vedtar bygging på tomten, vil Sortland Havn overta forvaltningen. Det vil si at fiskebolleprodusenten har 14 dager på seg til å finne en løsning. Da SortlandsAvisa var i kontakt med selskapet tidligere i uka, var det ingen kommentar å hente til situasjonen.

– Vil ha flere områder

Næringssjef Geir Breivik vil ha flere havnearealer inn i arealplanen som nå er under behandling av kommunen.

Breivik nevner spesielt et område som allerede er under utvikling av Prestfjord i Holmen.

– Området på denne siden av Kvalsaukbrua er ikke regulert for marin næring. Jeg ser ikke bort fra at området vil få en slik funksjon i framtida, sier Breivik.

Området like nord for Sortlandsbrua er vurdert, men ikke funnet egnet til slik virksomhet. Vi må ha flere alternativer, sier Breivik.

Han lover at kommunen skal legge til rette for Aqualine, dersom selskapet velger å etablere seg i Sortland.

– Det er mer til vurderingen enn selve havneområdet. Aqualine må finne stedet strategisk for virksomheten, sier Breivik.