Tidligere i år la Helsedirektoratet frem nye retningslinjer for barselomsorg, som inkluderer at alle nyfødte foreldre skal få hjemmebesøk av jordmor kort tid etter fødsel.

Bakgrunnen for forslaget er blant annet at nybakte mødre reiser raskere hjem fra sykehuset enn for 15-20 år siden.

I dag har alle nybakte foreldre krav på at helsepersonell kommer på besøk inntil en uke etter hjemkomst, noe som har vist seg og ikke være tilstrekkelig. Flere rapporter fra både Kunnskapssenteret og Helsetilsynet har nemlig  dokumentert at oppfølgingen av nybakte familier ikke har vært god nok.

– Dette er en sårbar periode for mange familier. Det kan hende at barnet ikke sover, at det gråter mye, eller at det ikke vil ta til seg morsmelk. Da er det viktig at foreldrene kan møte en jordmor og stille spørsmål, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog til Aftenposten tidligere i år.

Øker stillingsprosenten

Fra og med 1. januar trer ordningen i kraft i Sortland.

– Da begynner vi med organiseringen, forteller jordmor i Sortland kommune, Heidi Høwe.

Årsaken til at dette lar seg gjennomføre, er at Høwe går opp fra 80 til 100 prosent stilling som jordmor.

– Ordningen innebærer at alle nybake foreldre får besøk en til to dager etter hjemkomst. Andre og tredjegangsfødende får besøk etter tre-fire dager, opplyser Høwe, og legger til at vanlig besøk av helsesøster fortsatt vil være gjeldende.

Stor verdi

Hun er ikke tvil om at hjemmebesøket vil ha en stor verdi for mange.

– Det er en gylden mulighet til å stille spørsmål om ting en lurer på, enten det er om amming eller andre ting. Og så kan det også være en fin støtte for familien, sier Heidi Høwe.

Landsgruppen av helsesøstre synes at de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet er alle tiders, men frykter at det ikke er nok jordmødre, eller helsesøstre.

– Mange kommune mangler jordmødre. Uten en betydelig styrking av tjenesten blir dette forslaget bare gode intensjoner, uttalte leder i Landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland, til Aftenposten tidligere i år.

Slik blir den nye barselomsorgen:

Sykehusoppholdets varighet tilpasses kvinnens og den nyfødtes behov.

For kvinner og nyfødte hvor det vurderes som like trygt med oppfølging i hjemmet / lokalt som i føde-/barselavdeling, anbefales ett hjemmebesøk av jordmor innen første – andre døgn etter hjemreisen.

For kvinner med gode erfaringer fra tidligere fødsel, amming og barseltid tilbys det ett hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreisen.

For kvinner med vanskelig ammestart, komplisert fødselsforløp, ambulant fødsel / hjemmefødsel eller familier i en risikosituasjon bør det tilbys ytterligere hjemmebesøk i løpet av den første uken etter fødselen.

Det anbefales hjemmebesøk av helsesøster til alle nyfødte. Første besøk bør gjennomføres 7.–10. dag etter fødselen.

Det anbefales at fødsels- og barselomsorgen tilrettelegger tilbudet slik at kvinnen har mulighet til å være mest mulig uforstyrret sammen med barnet de først dagene etter fødselen.

Det foreslås at en kvinne som ønsker å amme, enten får være på barselavdelingen inntil ammingen fungerer tilfredsstillende og barnet ernæres med morsmelk, eller at føde-/barselavdelingen ved utskriving har forsikret seg om at kvinnen vil få tilstrekkelig hjelp ved hjemmebesøk og konsultasjon på helsestasjon.

Kilder: Helsedirektoratet, Aftenposten