Osvolldalen friluftsområde, viser skiltet som peker ned mot Osvollvannet. "Anlegget har fått tilskudd fra Fylkeskommunen og Fylkesmannen i Nordland", forteller skiltet under. Men det som en gang var et friluftsområde for alle, med badeanlegg, skifterom og toaletter, har nå forfalt på grunn av manglende vedlikehold fra Sortland kommune.

Sauebæsj

- Jeg syns kommunen bør rydde opp og så trekke seg helt ut. De har ikke imponert.

Det sier nærmeste hytteeier Kurt Krey, som opprinnelig er fra Sigerfjord og har brukt området siden han var liten gutt. I flere år har han prøvd å få kommunen til å rydde opp det ødelagte badeanlegget, etter at flytebrygga, landgangen og flere impregnerte stolper ble tatt av vær, vind og vinter, og liggende på land og forsøpla området.

De impregnerte stolpene er ikke bra for vannet, mener Krey, og et omkledningsbygg var lenge et populært møte- og bæsjested for sauene som beiter i området på sommeren. Flere utedo står og forfaller, blant annet har dører blåst av og vinduer er knust. I tillegg har det grodd igjen av kratt og buskas, der man før kunne se utover vannet.

Har tilbudt å hjelpe

Friluftsområdet i Osvolldalen er populært om sommeren. På godværsdager kryr det av badende, fiskende og grillende besøkende, både turister og lokale. Flere ganger har turister bedt Krey selv om å rydde opp i området, fordi de tror det er han som hytteeier som har forsøpla.

- Det er jo et kommunalt friluftsområde, men det har blitt mishandla av kommunen, sier Krey.

Han har tilbudt seg å hjelpe kommunen med oppryddinga. For eksempel kunne han og andre hytteeiere tatt krattet, og kommunen tatt med seg de ødelagte utedoene og bryggene, foreslår han. Han har vært i kontakt med dem flere ganger, både for å få fortgang i oppryddinga, og for å tilby hjelp med arbeidet, men ingenting har skjedd.

- Stopper opp

- De er alltid veldig trivelig og imøtekommende når jeg tar kontakt, men det stopper tydeligvis opp ett eller annet sted etter det, sier Krey.

SortlandsAvisa skrev en sak om det ødelagte badeanlegget i ... i 20.. Etter denne artikkelen ble omkledningsrommet, som da var fullt av sauebæsj og ikke var i bruk av mennesker, revet. Kurt Krey hadde trodd kommunen skulle rydde skikkelig opp, men arbeidet stoppet opp etter dette. Flere ganger har de sagt at de vil ta ei befaring i området, men heller ikke det har skjedd, ifølge Krey. Han har ikke fått svar fra kommunen på hvorfor det ikke blir gjort noe. Hvis ingenting gjøres snart, vil han anmelde kommunen.

- Det er så lite som skal til for å gjøre dette området i stand igjen. Jeg forstår ikke at ting skal være så tungvindt, sier han oppgitt.

- De kan godt fjerne mesteparten, men fortsatt å vedlikeholde de to toalettene som fortsatt er brukbare. Mer enn det trenger vi ikke å ha her når det ikke blir tatt vare på, sier hytteeier Krey.

- Vil bli fikset i 2015

Sortland kommune lover at Osvolldalen vil få en oppgradering i løpet av neste år, ifølge avdelingsingeniør Odd Lydersen. Femte november skrev han et brev til kommunallsjefen der han foreslår en fremdriftsplan for Osvolldalen friluftsområde.

- Så nå skal det bli fint for hytteeiere og besøkende av området, sier Lydersen.

Det ene toalettet skal fjernes helt, toalettet ved badeplassen skal erstattes. Badebrygga håper Lydersen å få på plass på vannet igjen. I tillegg skal parkvesenet rydde skogen foran badeplassen, sånn som hytteeier Krey har påpekt at bør gjøres. Dette må gjøres av profesjonelle, forteller Lydersen.

Mangel på ressurser

Han kan ikke si nøyaktig hva som er årsaken til at arbeidet med opprydding har tatt så lang tid, men det har med ressurser å gjøre, både menneskelige og økonomiske.

- Vi har hatt noe kapasitetsproblemer, og har vært gjennom fase med mindre folk. I tillegg handler det om penger, sier han.

- Vi må bare beklage at det har tatt tid, men nå har vi laget en plan, og det er ofte greit med det skrevne ord. Jeg lover at det vil bli fikset i løpet av 2015, sier avdelingsingeniør Lydersen.