Det er halvannet år siden Olje- og energidepartementet ga endelig konsesjon til Vesterålskraft Vind for bygging av Ånstablåheia vindkraftverk.

Byggestarten lar likevel fortsatt vente på seg. Daglig leder i selskapet, Jon Ingebrigtsen,sier man tidligst er i gang neste vår.

– Vi er stort sett ferdig med å prosjektere og innhente tilbud på leveranser. Det som det nå koker ned til er å finne finansiering og få avklart om regjeringen gjør endringer i avskrivningsreglene for vindkraftverk, forteller Ingebrigtsen.

Lønnsomhet

Regjeringen har varslet at de vil fremme forslag om gunstigere avskrivninger for norske vindkraftanlegg for Stortinget våren 2015.

– Vi vil ikke ta en endelig investeringsbeslutning før dette er avklart, jeg tror ingen i Norge vil investere i vindparker før den tid. Det er noe som vil påvirke lønnsomheten i parken, sier Ingebrigtsen.

– Det er en kjensgjerning at det de siste årene har vært gitt konsesjoner til mange vindparker, men få har blitt bygd. Strømpriser har gått ned, og det påvirker lønnsomheten. At det gjøres noe med avskrivningsreglene vil ha stor betydning for hele bransjen, sier han.

15 vindturbiner

Planen er en vindmøllepark på rundt 15 vindturbiner i Ånstablåheia, som skal tredoble den lokale produksjonen av elektrisk strøm. I dag produserer Vesterålskraft elektrisk strøm ved fire småkraftverk og vindmølla i Hovden.

Vindkraftverket på Ånstablåheia vil ha årlig produksjon på inntil 115 GWh, noe som tilsvarer forbruket til rundt 5700 husstander.

Det jobbes også med å få finansiering på plass.

– Vi jobber kontinuerlig med å finne en finansieringsmodell for parken som er bærekraftig,og med å finne partnere som kan være interessert i å gå inn i parken sammen med oss. Vi har ingen på blokka, men vet om flere som kan være aktuelle, sier Ingebrigtsen.

Tidligst til våren

I høst har det vært jobbet med leie av arealer fra grunneiere i Åndstablåheia. Dette skal nå være på plass, ifølge Ingebrigtsen.

I en avtale mellom Sortland kommune og Vesterålskraft Vind hentet fra kommunens postjournal, kommer det frem at grunneierne vil få en kompensasjon på tre kroner per kvadratmeter selskapet bruker til bygging av veier.

– Tidligste byggestart vi har satt er til våren, om det blir da, eller utsatt ytterligere avhenger finansiering og hva som skjer fra regjeringas side, sier han.