Anniken Høve:

– Hvordan har hun markedsført Sortland med sin deltakelse i Idol 2014?

– Hun har gjort en glimrende figur og innsats. Musikk har vært Sortlands nerve gjennom tidene, og det er spennende å se henne ta ut potensialet i det hun har opparbeidet seg. Det er også stas at hun har profilert seg selv og regionen.

Byplan:

– Hva er ditt drømme-Sortland?

– Jeg ser for meg et Sortland som fortsatt vokser, et Sortland der vi vil se og oppleve ytterligere fortetting i sentrum. Jeg tror også at bygdene vil fortettes mer. Jeg ønsker en landbruksnæring som det er lagt til rette for. Debatt og fokus på ting rundt byplanen er bra. Mange sterke interesser har vist seg, og jeg håper at alles røster har kommet fram.

C-vitamin:

– Hvor henter du overskudd?

– Jeg er glad i mennesker, og henter mye energi i møter med folk, og kanskje spesielt unger. I tillegg spiser jeg en del c-vitaminer da. Jeg tror jeg er litt kjedelig når det kommer sånt. Jeg legger med tidlig, står opp tidlig og spiser sunt.

Dilemma:

– Hva var ditt største dilemma i jobbsammenheng i 2014?

– Politisk var det hvordan jeg skulle legge an debatten om kommunestruktur, og hvor aktiv Sortland skulle være i debatten. Som regionsenter må vi ta en rolle, men vi har også prosjekter i regionrådet, der kommunene sammen og på like vilkår er i gang med en utredning. Jeg syntes det var viktig å gjennomføre det regionale først. Ved neste kommunevalg tror jeg ikke vi har fem kommuner i Vesterålen, men hvor mange vi har, vet jeg ikke.

Enøk:

– På hvilken måte er du miljøbevisst?

– Jeg føler at uansett hva jeg svarer, har jeg ikke god nok samvittighet. Jeg gjør mine daglige ting, som privatperson. Samtidig er jeg opptatt av det store miljøbildet, og vi må se på hva vi klarer å gjøre som enkeltmennesker, som bedrifter og som kommune.

Folkefest:

– Hva betydde VG-lista for Sortland?

– Veldig, veldig mye. Det var som å tenne en rakett for engasjement. Jeg var med på det aller meste av arrangement, og det var veldig artig. Dette er et minne for livet for de som vokser opp. De vil huske dette året.

Genialt:

– Hva er det beste kommunestyret har fått til i 2014?

– Vi har fått til flere gode samarbeidsprosjekt, blant annet samarbeidet mellom kommunen og bygdelaget for Eidsfjord barnehage. Eller samarbeidet med FAU ved Sortland barneskole om uteområdet. Og nå tegnes konturene av samarbeidsprosjektet på skoleområdet på Strand.

Holmøy:

– Hva betyr deres satsning for Sortland?

– Holmøy er en betydelig aktør i Sortland og i Vesterålen, både på trålsida og havbrukssida. De er en stor arbeidsgiver og verdiskaper. Det er gledelig at de nå satser i form av ny tråler og med kaianlegget på Holmen. Knut Roald Holmøys vekstskaperpris var velfortjent.

Integrering:

– Gjør Sortland nok for å integrere innvandrere?

– Jeg har lyst til å svare nei. Man kan kanskje aldri bli god nok. Samtidig gjøres det mye bra i Sortland. Vi har hatt gode debatter både rundt det å ta i mot innvandrere, bosetting og integrering. Det er en god del ting vi kan bli bedre på som samfunn. Man blir ikke automatisk en del av et nettverk her, som kan omhandle alt fra arving av klær til sosiale koder som fritidsaktiviteter eller juleavslutninger.

Januar:

– Har du noe nyttårsforsett?

– Privat skal jeg bli enda bedre på å bli et godt medmenneske og et godt miljømenneske. Min forsett som politiker er å fortsette å stå på for vekst og utvikling i Sortland og i Vesterålen.

Kulturfabrikken:

– Hva betyr den?

– Åpningsåret har vært spesielt. Det har vært en kronglete vei, blant annet i år med smertefulle avklaringer angående hotellet. Den åpenbare målsettingen er fortsatt at det skal bli hotell, men ikke med samme løsning som planlagt.

– Det var en milepæl å være med på åpninga, som var bred, åpen og folkelig. Den var spisset med et åpningsshow der vi fikk se hele Vesterålens kulturelle indrefilet og ytrefilet og alt.

Lokal handel:

– Er du bekymret for lokal handel etter at tollgrensen ble økt?

– De trendene vi ser er nasjonale og globale. Det er fint å ta utgangspunkt i realiteten, og der synes jeg Ann Karin Jensen på B-Young er et godt eksempel. I stedet for å se negativt på det, tenker de hvordan de kan gjøre de best mulig med aktuelle trender.

Mattilsynet:

– Hovedkontoret flyttes til Sortland. Hvorfor er det viktig?

– Jeg er glad og lettet for at regjeringa grep inn. Det er et godt signal at ett av fem regionkontor er lagt til Sortland. Vi må ha robuste og større fagmiljøer, og med en bred og god kompetanse kan vi snakke fram Vesterålen.

Nytt sykehus i Vesterålen:

Hva betyr det?

– Det burde være liv laga her for å utvikle det sykehuset. Samtidig er det ingen garanti for hvordan det utvikles, og jeg er usikker på hvordan framtida ser ut. Selv om sykehuset er nytt, opplever jeg at innholdet og tilbudet bygges ned. Spesielt tenker jeg på distriktspsykiatrien og øre-nese-hals. Foretaksmodellen for Helse Nord er ikke del av et politisk system, og jeg har ikke knekt koden for å finne ut hvem man må jobbe opp mot for å bli hørt. Her er det et alvorlig system-problem. Det er en modell der politikerne ikke har så mye de skulle ha sagt.

Overtid:

– Prosjektet sammenkobling av Bjørklundveien og Vesterveien må sies å være på overtid. Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Det prosjektet er like gammelt som meg. Jeg vet ikke om noen kan svare på dette spørsmålet. Jeg kan ikke love når det er ferdig, men jeg føler meg sikker på at vi er på rett vei. Vi ser på konkrete løsninger for å få til sammenkobling.

Positivitet:

– Hva er det beste med Sortland?

– Summen av alt. Sortlendingen, som også er vesteråling, kommunen er både liten nok og stor nok. Det er kort vei til stor flyplass. Det er nok by og nok bygd og land, og vi har en historie det står respekt av.

Qu-fjøs:

– Hva betyr nedleggelse av skolegårdsbruk på Kleiva for Sortland?

– Jeg tror at framtida vil vise at dette var feil avgjørelse. For å forenkle det, dette er som å si at vi skal ha svømmeundervisning, men ikke basseng. Så kan vi heller samarbeide med noen som har badekar.

Robek:

– Hva er sannsynligheten for at Sortland rykker tilbake?

– Jeg ser ikke at vi styrer mot Robek. Vi driver relativt marginalt. Hvis vi ikke skulle gjøre det, måtte vi kutte ytterligere på driften. Jeg har stor forståelse og respekt for folks reaksjoner på kutt. Vi er åpne for realistiske, konstruktive innspill.

Skolestruktur:

Når skal debatten tas?

– Personlig er jeg ingen stor pådriver for skolestrukturdebatt. Det er kanskje et økonomisk spørsmål når det blir tatt opp. Jeg tror at man bygger gode samfunn ved å ha flere skoler og barnehager. Samtidig må kvaliteten for samfunnet veies opp mot at de som går der får godt tilbud.

Tilgjengelig:

– Hvor tilgjengelig må man være som ordfører?

– Jeg synes jeg er veldig tilgjengelig, og det er en viktig del av jobben. Hvis jeg skal velge mellom å være til stede på det som skjer hjemme på Sortland, eller på å representere ute, vil jeg helst være hjemme.

Ungdomsrådet:

Blir de hørt i politiske saker?

– Vi har Norges flotteste ungdomsråd, som jeg er veldig stolte av. De gjør en formidabel innsats i Sortland, og med å representere i inn- og utland. De har vært i kommunestyret for å prate om barnekonvensjonen, og har vært delaktige i oppvekstplan. De har tale- og møterett i kommunestyrer.

Valgkamp 2015:

– Hva er dine viktigste saker?

– Å fortsatt ha trygge og gode velferdstilbud. Det skal oppleves som godt å bo her, uansett. Vi vil fortsette å satse på gode skoler, omsorgstilbud, barnehagetilbud for alle. Vi ønsker helsehus, med styrking av rehabilitering. Vei og vedlikehold av bygninger burde vært en del av det årlige tilbudet. Jeg begynner å øyne en mulighet for å få gjort noe med veier. Det har vært et stort etterslep over mange tiår.

Widerøe:

– Hvor ofte flyr du i forbindelse med jobb?

Ganske mye, kanskje 1-2 ganger i måneden. Hovedsaklig til Bodø for møter. Det er skammelig dyrt.

X-faktor:

– Hva er Sortlands x-faktor?

– Sortland har en litt ubeskrivelig x-faktor. Personer som Caroline Meier, Ken Rune Hansen, Lena Strand og Viktoria Linea Høybakk er frontfigurer for denne x-faktoren, det så vi blant annet under VG-lista.

Yrkesfag:

– Hva bør gjøres for å styrke yrkesfagutdanninga i Sortland?

– Vi er nødt til å heve status for yrkesfag. Lærlingordninga er kjempeviktig. Som kommune kan vi kanskje ha ambisjon om å ta inn flere. Kanskje ordføreren kunne hatt en lærling?

Z:

– I matte er z betegnelsen for den tredje ukjente størrelsen i en ligning med tre ukjente. Hvilke litt ukjente saker burde vært mer oppe til debatt?

– Nordområdene. Sortland har strategiske funksjoner og strategisk plassering i nordområdene. Det burde vært større fokus på utviklingsmulighetene her i Sortland.

– Nordlyset. For framtida bør Vesterålen satse mer på nordlysturisme. Vi bør gjøre nordlyset til vår merkevare.

Ærlig talt:

– Hvem burde skjerpe seg, og hvem fortjener en stjerne i boka?

– Stjerne til de som jobber med mennesker hver dag, spesielt i omsorgssektoren.

– Vi kan alle skjerpe oss, og sette ting i perspektiv. Vi må ikke glemme at selv om ting kunne ha vært bedre, lever vi i gode samfunn.

Økonomi:

– Tror du kommuneøkonomien blir bedre i 2015?

– Jeg tror den vil forholde seg nøytral det neste året. Handlingsrommet er ikke så stort. Man må se hva man vil, og peke ut en retning.

Året som gikk:

– Hva vil du huske best fra 2014?

– 2014 var året da mye skjedde. Vi hadde 200-års jubileum med grunnlovsseilas, Kulturfabrikken åpna, og vi hadde lykkelige barn og unge under VG-lista, med en konsert der hele Vesterålen dirra.

– Det var også året da en del andre ting som setter preg på Vesterålen skjedde. Kutt på Kleiva og i LVO er ganske ille. Det samme gjelder kultursamarbeidet i Vesterålen.

– Jeg vil også huske alle sortlendinger som utmerket seg, som elitejentene i volleyball, Halvar Ellingsen i gastronomi og Kristian Ellingsen i verdenstoppen i bridge. Anniken Høve i Idol, 68 grader nord, og Sivert Høyem innen musikk. Bragenominerte Mikkel Bugge i litteratur. Disse er gode sortlandsambassadører.