STORTINGSSALEN: Her er Hårek Elvenes på møter mange ganger i uka, som representant for Akershus.

Hovedstaden, en formiddag i januar. I korridorene og kontorene bak Løvebakken har høyrepolitiker Hårek Elvenes en ganske rolig torsdag, sammenliknet med normalen. Det er første uke på jobb etter juleferien, og derfor ingen møter. Dessuten skal Justiskomiteen på reise til USA og Canada dagen etter, så det er en del ting å fikse og planlegge før det.

–  I begynnelsen gikk jeg meg nesten vill her. Det er et veldig stort og uoversiktelig bygg.

Hårek, som er fra Sortland, med slekta på Elvenes, ler litt, mens han går bortover en av de mange gangene i det erverdige bygget midt i Oslo sentrum. Her henger malerier av store personigheter fra lange tider tilbake, og mange av rommene er opplyst av enorme lysekroner. Hårek har sittet på Stortinget i snart et og et halvt år, siden etter Stortingsvalget i 2013. Før det var han vara i flere perioder.

– Jobben er både spennende, og krevende. Utenom faste stortingsmøter og komitémøter, former jeg mye av arbeidsdagen min selv, forteller han.

Det krevende med jobben, kommer blant annet av at den er veldig lovregulert. Som medlem av justiskommitteen må Hårek Elvenes forholde seg til en rekke forskrifter, lover, konvensjoner, og så videre, og kravet til presisjon er stort.

Navnet ga stemmer

Hårek har alltid vært interessert i samfunn og historie, men det var egentlig mest tilfeldigheter som fikk han inn i politikken. Etter ingeniørstudier innen bygg- og anlegg, jobbet han i et entrepenørfirma en del år, og senere har han også tatt økonomisk utdannelse. I 1995, da han var 36 år, sa han ja til å stå på valglistene til Bærum Høyre – ganske langt nede på lista.

Av en eller annen grunn ble han likevel stemt inn i kommunestyret. Det var nok noen navn som ble strøket, i tillegg avslørte i hvert fall én velger hvorfor han hadde satt et ekstra kryss på Hårek.

– Det var visst noen som syns navnet mitt var festlig! En velger fortalte etter valget at han stemte på meg fordi han likte navnet mitt. Han sa han ikke kunne noe om politikk, sier Hårek og ler.

Etter denne finurlige tilfeldigheten, gikk det ganske fort før han var leder i Bærum Høyre, deretter leder i Akershus Høyre, og etter to perioder som vara, ble han selv innvalgt til Stortinget.

- Så nå sitter jeg her! sier Hårek.

Tilfeldig? Vel, det var kanskje en kombinasjon av det, og at Hårek fant seg til rette i politikken, at han følte det var en arena der han både trivdes på og beherska bra. Og med tillitt fra velgerne, akslererte det fort.

Opptatt av Sortland

Hårek er en engasjert mann. Om man følger med i rikspressen, har man kanskje hørt han uttale seg  både om arbeidsmiljøkriminalitet, utstyrskjøp i politiet, radikal islam, og samarbeidet mellom forsvar og politi. På Stortinget representerer han Akershus Høyre, og som mangeårig lokalpolitiker i Bærum, engasjerer han seg blant annet for grøntområder og friarealer i nærområdet der.

Hårek flytta til Østlandet på slutten av syttitallet da han var ferdig på reallinja på gymnaset, og siden den gang har han ikke bodd på Sortland. I Bærum har han bodd siden 1987, men lokalengasjementet der, klarer ikke å dekke over et sterkt engasjementet for heimplassen fra ungdommen.

– Jeg står med en fot i bakken her, og en fot i bakken i nord, sier Hårek.

Han holder nær kontakt med familie og venner på Sortland, og helt siden han flytta i 1978 har han vært på besøk minst tre til fire ganger i året. Hårek leser både Bladet Vesterålen og VOL regelmessig. Når han snakker om Sortland, kommer han fort inn på saker han er opptatt av. Rikspolitikeren har måttet sette noen grenser for hva han kan engasjere seg i. Flere ganger har han vært nødt til å holde seg i bordkanten for å ikke kaste seg inn i debatter om Sortland. Han snakker om bybildet, om gamle gårder som ikke finnes lenger, om kulturlivet før i tida, og om idretten.

 – Har Sortland forandra seg?

Hårek tenker seg om.

– Det uforanderlige er jo naturen. Sentrum har forandra seg en del. Jeg forstår godt at der er restriksjoner på for eksempel å rive bygninger i sentrum. Det er viktig å ta vare på det gamle også.

Brannfakkel

I bunnen er Hårek Elvenes bygg- og anleggsingeniør. Det kan forklare hvorfor han er så opptatt av byplanlegging og bygg på stedet han vokste opp. Rådhuset, for eksempel.

– Altså, dette er kanskje en brannfakkel, men jeg må bare si det likevel: rådhuset på Sortland skriker etter vedlikehold. Det er en juvel som må tas vare på!

Da rådhuset ble bygt på 1950-tallet var det et storstilt løft for Sortland. Det var et flott bygg, og ble Sortlands stolthet. Det gikk store ord i hele landsdelen om det nye og flotte rådhuset på Sortland,  ifølge Hårek Elvenes.

– Dét er noe å tenke på for alle som daglig går forbi rådhuset. Jeg lurer på hva gamle ordfører P. C. Reinsnes hadde sagt om han så hvilken tilstand rådhuset er i nå, sier Hårek.

Livat tid

Den gang – da rådhuset fremdeles var et praktbygg, Kristoffersengården sto der bygget til Nordlandsbanken står i dag, Corner var stedet å møtes, og det var fullt av arbeidere på Hermetikken, var det også mer liv i gatene i Sortland sentrum, husker Hårek.

Liv var det også i skiløypene og hoppbakken i Rundheia, der Hårek var aktiv. Spesielt mye liv var det under «Rundheiaden», det store sportsarrangementet med langrenn, hopprett og utforkjøring.

– Folk gikk mann av huse for å få med seg Rundheiaden, flaggene gikk til topps, og funksjonærene ble utnevnt i avisa. Arnt Ivar Arntsen solgte buljong og «Arntsenpølse», mimrer Hårek.

Han var med fra åtteårsalderen, og så opp til de store hoppheltene på Sortland, som Ole Berntsen, Tore Jan Sandnes og Stein Pedersen. I tillegg til å være aktiv med skisport, spilte Hårek trompet i juliorkorpset og var avisgutt, blant annet.

Han vokste opp i en engasjert og livlig familie. Mora, Hildur Oliva Elvenes, var aktiv og engasjert i menighetsarbeid, og faren, Endre Andreas Elvenes, var blant annet trygdesjef på Sortland i sin karriere.

– Far min hadde et sterkt sosialt engasjement, og et våkent blikk for dem som ikke var født på livets grønne grein, sier Hårek.

Hjemme ble dagsaktuelle tema stadig diskutert, og dette smitta over på Hårek. Han tror foreldrenes engasjement absolutt har påvirka han til å selv være samfunnsengasjert og opptatt av politikk, selv om han selv ikke ble politiker før han tilfeldigvis kom med i Bærum kommunestyre som 36-åring.

Håksnåk og tryntørk

Dialekta kan ikke ha forandra seg mye siden han flytta nordfra. Mange ville nok ha karakterisert den som «bred sortlandsdialekt» den dag i dag.

– Jeg ser ingen grunn til å legge om! Dialekta er veldig knytta opp mot min identitet.

Enkelte ord holder han seg likevel unna når han skal snakke med utenforstående. «Håksnåk», «tryntørk» , «byting» og «tannskavlan», er noen eksempler.

– Av og til hører jeg dialektuttrykk som er helt uforståelig for andre. Hvis jeg hadde brukt en del av disse ordene ville jeg antakelig fått et «Hva behager?» tilbake, smiler Hårek.

Han har ei dialektordbok han stadig slår opp i, og hvis det er et ord han ikke finner der, skriver han det selv ned. Sånn tar han vare på dialektordene, så de ikke skal bli glemt. Det syns han er en fin ting å gjøre. I 2007, etter mange år på Østlandet, kjente Hårek at han savna å være blant nordlenninger. Han hadde ikke lyst til å flytte helt, men trengte litt nordnorsk påfyll.

– Det kom til et punkt da jeg fikk lyst til å ha nordlenninger rundt meg i hverdagen! Jeg savna det, rett og slett.

Ett år av gangen

Hårek søkte på jobb som regionssjef for Forsvarsbygg Nord-Norge, og fikk den. Det var noen spennende år, med mange store prosjekter, og mye reising. Hårek var fortsatt aktv i lokalpolitikken i Bærum, men trappa det ned til vanlig kommunestyrerepresentant. Samtidig jobba han med et stort spekter av prosjekter, fra Kirkenes til Bodø. Han hadde ansvaret for flytting av Forsvarets hovedkvarter fra Jåttå i Stavanger til Reitan i Bodø, jobba med Andenes flyplass her i Vesterålen, nye grensestasjoner på russerensa, og med totalopprusting av militærbasen på Setermoen i Troms.

I 2013 ble han valgt inn på Stortinget, og dermed kunne han ikke fortsette i Forvarsbygg. Stortingspolitikeren er veldig takknemlig for at han har en så variert yrkesbakgrunn før han havna her.

– Jeg har sett mye av Norge, gjennom jobb og utdanning, og møtt mange forskjellige mennesker. Den varierte yrkeserfaringa jeg har, er ei bra verktøykasse å ha med seg inn i politikken, sier han.

Nå har han permisjon fra stillinga som sjef for Forsvarsbygg Nord, men planlegger ikke så mye framover.

– Vi får se hva framtida bringer! Å planlegge på egen vegne i politikken er risikosport, så jeg tar ett år av gangen. Tilslutt er det jo velgerne som bestemmer! sier Hårek Elvenes med et smil.

Portrettet sto først på trykk i SortlandsAvisa.