Til tross for massiv motstand fra elever, landbruksnæring og lokale politikere vedtok fylkestinget i Nordland før jul å avvikle skolegårdsbruket ved naturbruksskolen på Kleiva. Dette allerede fra skoleåret 2015/2016.

Siden da er det opprettet et utvalg på fylkesnivå som skal utarbeide en handlingsplan for å videreutvikle de to naturbruksskolene i fylket. Fylkeskommunen har bedt skolen på Kleiva om å etablere et lokalt utvalg som skal komme med forslag til det sentrale utvalget, blant annet om hva man skal gjøre når skolegårdsbruket er avviklet.

Det lokale utvalget ledes av Nils Ragnar Stensø Skjørholm.

Workshop

I forbindelse med arbeidet det lokale utvalget nå skal i gang med, arrangeres det workshop på skolen i neste uke.Tirsdag inviteres bønder, fagmiljø, skolemiljø, elever og andre interesserte til et møte på skolen, hvor framtida skal diskuteres.

- Dette arrangerer vi for å få gode innspill til hvordan vi kan tilby utdanning i naturbruk med like god, eller bedre praksis enn det vi har med et fylkeskommunalt drevet skolegårdsbruk, sier prosjektleder Skjørholm i en pressemelding.

- Det er mange naturbruksskoler rundt om i landet som har vært igjennom, eller står foran, lignende prosesser som det Kleiva har vært igjennom. På en del skoler har de valgt andre løsninger enn tradisjonelt skolegårdsbruk i fylkeskommunal regi. Noen løsninger fungerer godt, andre ikke. Vi skal se om noen av de gode løsningene kan brukes på Kleiva – slik at vi også for fremtiden kan tilby et fullverdig naturbrukstilbud med praksis med både jord og dyr, forteller Skjørholm i en pressemelding.

Ber om forslag

Det lokale utvalget i Vesterålen er bedt om å komme med innspill til fylkeskommunen på følgende fem spørsmål:

  • Avklare hvordan gårdsbruket på Kleiva kan drives videre etter at skolegårdsbruket er avviklet. Forpakning, salg, utleie og eventuelt andre driftsformer må vurderes. Vurdering av arealgrunnlaget som finnes og hvordan dette kan utnyttes på en bærekraftig måte inngår i dette.

  • Avklare praksisarena for å gi et bredt faglig og godt tilbud til Vg1 naturbruk som er inngangen til alle tilbud på Vg2 nivå.

  • Utvikling av kompetansetilbud innen utmarksnæringer (her forstått som sau og geitnæring) i henhold til fylkestingets vedtak. Avklare hvilken form for gårdsdrift som forutsettes for å gi et slikt tilbud.

  • Utvikle samarbeidsmodeller med naturbruksnæringene/landbruksnæringene for å kunne tilby en bred og relevant utdanning innen landbruk. Avklare hvordan en framtidig drift av gårdsbruket på Kleiva kan inngå i opplæringstilbudet.

  • Avklare de økonomiske konsekvensene (drift og investeringer) av ulike driftsmodeller. I dette arbeidet må behov, utvikling og drift av internat og kantine vurderes opp mot de ulike driftsmodeller.