Hele første etasje vil bli disponert av Sparebank 1 Nord-Norge.

Mellom gammel trehusbebyggelse og ny arkitektur midt i Sortland sentrum har en blå bygård reist seg det siste året.

Innvendig løper arbeidere rundt mellom nakne betongvegger.

I vinduer og verandadører ruver både Kulturfabrikken, kjøpesenter og byliv.

– Dette er urbane leiligheter, kanskje mer urban enn vi er vant til i Sortland, sier utbygger Geir Abel Ellingsen, daglig leder i Georg A. Ellingsen AS.

Blåby-palett

Det er seks år siden Bakerigården brant ned. Til våren står den ferdig gjenreist - i en helt annen drakt. Opprinnelig var planen å gjenbygge bakeriet tilnærmet slik det var. Da dette ble skrinlagt, ble det sett på muligheten for å utnytte ikke bare arealet bygget sto på, men hele tomta mellom Kjøpmannsgata og Strandgata.

– Dette bygget har dobbelt så stor grunnfalte som det andre hadde, forteller Ellingsen.

Blåby-kunstner Bjørn Elvenes har fargesatt gården.

– Vi har brukt tid på arkitekturen for å få en utforming som står i stil til de andre byggene i området. Jeg synes det har blitt et fint bygg, med fine farger, sier Ellingsen.

Dyrt å bygge

Etter flere endringer, rommer bygget nå 13 leiligheter fordelt på en andre og tredje etasje. Hele første etasje disponeres av Sparebanken 1 Nord-Norge. De har allerede fått overlevert lokalene, og skal stå for innredning selv.

– Å ha en langsiktig avtale og en solid aktør i bygget var viktig for å få prosjektet realisert, sier Ellingsen.

Ellingsen sier det er krevende å bygge ut i sentrum av Sortland, blant annet fordi det er mye å forholde seg til - også den økonomiske utnyttelsen.

– Vi har måttet gå mange runder med kostnadsnivået for å komme i mål, sier han.

– Det er utfordrende markedsmessig, fordi det er dyrt å bygge på Sortland i forhold til de salgsprisene som er mulig å oppnå. Min erfaring er at prisnivået på ulike fagfelt er høyt i Sortland sammenlignet mange andre steder. Det er vanskelig å få lønnsomhet i større boligprosjekter, noe tror jeg de fleste utbyggere kan skrive under på.

Mellom 50 og 100

Leilighetene varierer i størrelse, fra 50 kvadratmeter og opp til 100. De billigste får du for 1,7 millioner kroner, den dyreste 3,4 millioner. På Finn.no ligger det en leilighet for salg i bygget til hele 5,89 millioner kroner. Ellingsen sier til SortlandsAvisa at denne nå ikke blir å finne i prospektet, da den er delt i to.

– Vi følte det var en mindre risiko i å dele den opp. Vi hadde heller ingen konkrete interessenter i en så stor leilighet.

Leilighetene vil trolig være innflytningsklarer i april eller mai. Så langt er seks leiligheter solgt. De leilighetene som ikke er solgt ved ferdigstillelse, kjøper bedriftens investeringsselskap, for så å leie de ut.

– Det var viktig for oss å komme i gang med byggingen av hensyn til banken og forsikringsoppgjøret. Derfor startet vi byggingsarbeidet med få solgte leiligheter, og vårt investeringsselskap garanterte for salget av leilighetene.

Disse leilighetene vil derfor bli leid ut i første omgang. Leieprisene vil være fra 8000 kroner og oppover, og variere etter størrelse på leilighetene.

– Vi får dekket kostnadene ved å leie ut, men det er ikke god butikk. Vi ønsker derfor å selge en økende andel av leilighetene over tid. sier Ellingsen.