Det var først da Tove Hov Jacobsen fra Sortland var godt voksen at hun våget å følge drømmen om å utdanne seg til kunstner. Siden da har hun vært en aktiv billedkunstner, og har blant annet 27 separatustillinger rundt om i landet bak seg. Sammen med mannen Hans Jørgen Jacobsen driver hun Lihallen kulturgård i Sigerfjord, hvor de også har hatt eget galleri i 16 år.

I april fyller Tove 70 år, noe som skal markeres med ikke mindre enn tre jublieumsforestillinger. Det skriver Jacobsen i en pressemelding.

Utstillingene blir å finne i Galleri Arctandria i Oslo, i Kulturfabrikken på Sortland og under Sildefestivalen i Eidsfjord.

- Og selvfølgelig blir det jubileumsutstilling i eget galleri i Lihallen kulturgård til sommeren, skriver hun i pressemeldingen.

Fyrtårn

Utstillingen har fått samme tittel som en kjent låt av Ola Bremnes, nemlig «Har du fyr».

- Jeg vokste opp ved havet og så lysene fra Littleøya fyr fare over mørk kveldshimmel. Etter å ha hørt «Har du fyr», måtte jeg tenke over hvordan mine «fyr» har vært langs veien, sier hun.

Tove beskriver både det å satse på kunsten, og det å gjøre det gamle turbekolosehjemmet i Sigerfjord til Lihallen kulturgård, som store sprang i livet.

- Da er det viktig å ha «løkte» langs veien. Møtet med impresjonistenes arbeider i Paris i studietiden gjorde et sterkt inntrykk, og ble et fyrtårn i livet, skriver hun.

Motiver fra nord

Motivene til bildene i den nye utstillingen henter Tove i nord.

- Landskap med fjell, øyer, små hus, åpne dører, stilleben på verandaer, erindringer, og kvinner i forskjellige faser i livet blir fanget inn. Fargene er lyse og lette; i gult, oransje, rosa, fiolett og blått dominerer. Særlig har Pierre Bonnard vært til stor inspirasjon når det gjelder fargebruken, sier hun i pressemeldingen.

Hun sier at når dagene ikke har vært lette, når sykdom, sorg og savn har tatt henne, har fargene og det å jobbe med bilder vært «ei lampe som gløde i mørke».

- Kanskje kan bildene bidra til litt lys langs veien for den som ser dem, sier hun i pressemeldingen.