Standen er i regi av Stiftelsen Organdonasjon sin landsdekkende kampanje 'Valentinsdagen for organdonasjon.

Intensjonen med standen er å rette søkelyset mot livreddende kunnskap og å informere om i hva organdonasjon innebærer og hvordan man kan gå frem for å bli donor.

Skummelt

Kamilla Fossem, vil bli å finne på standen, sammen med standkontakt Tina Aslaksen og to andre. Fossem har forståelse for at enkelte kan synes det er skummelt å skulle donere vekk sine organ til fremmede.

– Det er nok mange som tenker at de ikke har lyst til å gi sine organer videre til fremmede, en bekymring jeg forstår veldig godt.

Men samtidig er det viktig å  se saken fra to sider. Hva gjør du om du selv havner i en situasjon der du får behov for organdonasjon? .

Å donere organ handler om å redde liv. Det er faktisk tre ganger større sjanse for at du vil trenge et nytt livreddende organ, enn at du selv blir organdonor, understreker Fossem.

Flere dør

Hun oppfordrer derfor folk om å sterkt vurdere å donere vekk sine organer til de som virkelig trenger dem.

– Det er for få  om donerer organ i Norge, og konsekvensene er dessverre at flere dør på grunn av det.  I 2014 var det 12 personer i Norge som stod på venteliste, men dessverre døde av at de ikke fikk organdonatorer. Jeg oppfordrer folk til  å bli organdonator, slår hun fast.

Fossem håper på godt oppmøte under standen på lørdag.

– Vi blir stående der mesteparten dagen og vil informere de som kommer innom så godt vi kan. Det heller ikke noe som forplikter, slår Kamilla Fossem fast.

Mange på venteliste

Mellom 300 og 400 mennesker står på venteliste hvert år, for å få  et nytt, livreddende organ.

Organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødelig sykdom.

Over 10.000 nordmenn har siden oppstarten i 1969 fått et bedre liv, eller unngått døden, takket være behandlingssformen.