- Vi har fått prosessen på rett spor, sier næringslivsleder Oddbjørn Toften.

Han var definitivt den mest engasjerte i salen under folkemøtet som Sortland formanskap arrangerte onsdag kveld, med tema Byplan Sortland-Blåbyen 2014 på agendaen.

Les også: - Fylket sier nei til noen typer butikker

Mye av stridens kjerne i forbindelse med byplanen har i utgangspunktet vært, ifølge en innsigelse fra fylkeskommunen, at Sortland har manglet handelsanalyse, og er et for lite sted, og Vesterålen et for lite marked, for å kunne etablere store og plasskrevende handelskonsepter.

Ifølge innsigelsen har kommunen satt av for store arealer til næringsvirksomhet utenfor det som er regnet for å være sentrumsområdet.

- Basert på feil grunnlag

Sortland har etter hvert fått handelsanalysen på plass, som Knut Iver Skøien fra Rambøll presenterte under møtet. Han viste blant annet til at Sortland kommune ligger på 14. plass når det gjelder dekningsgrad i hele landet, med en samlet  dekning  på 148 prosent, og understreket at Sortland er en suksess når det gjelder handel.

– Vi hadde aldri hatt slike tall dersom vi bare hadde hatt handlende fra Vesterålen. Vi fikk kartlagt at analysen har vært basert på feil grunnlag.

Handelsstanden i Sortland er ikke bare basert på at handlende kommer fra Vesterålen, men hele Hålogaland, noe det ikke var tatt hensyn til i analysen, sa Toften til VOL etter møtet.

Utfordringer

Under møtet uttalte Skøien at tall fra Hålogaland var inkludert i analysen, men mente at det utgjorde en liten forskjell, og understreket at de først og fremst har sett på omsetningen. Han pekte blant annet på utfordringer som Sortland kan møte dersom de etablerer større handelskonsepter.

- Det kan ukonkurrere forretninger i sentrum, skape lite byliv og skape lite byutvikling. Da krever det et stort handelsomland. En regner ikke med befolkningen, eller i nabokommunene, i Sortland vil vokse særlig frem til 2032. Handelsomlandet for Sortland er derfor begrenset, sa han.

Han pekte videre på området sør for Sortlandsbrua, på sortlandssiden, som det mest aktuelle området for et større handelskonsept.

Optimist

Toften har likevel tro på at innsigelsen fra fylkeskommunen nå blir fjerna.

– Kommunen har hatt tak og har hatt god dialog med fylkeskommunen. Jeg har tro på at vi  snart kan begynne å konsentrere oss om det vi er interessert i , nemlig utvikling, understreker Toften.

Fylkesråd for næring i Nordland, Arve Knutsen, var klar på at han og fylkeskommunen ikke var ute etter å spenne bein på handelsnæringen i Sortland.

– Vi er her å skape regional utvikling og ønsker å få til noe. Samtidig må forholde oss til lovverket og har bare gjort jobben vår. Men vi føler at vi har kommet lenger og hadde et veldig konstruktivt møte med med Sortland kommune i forkant av folkemøtet, uttrykte han overfor forsamlingen, som i hovedsak besto av politikere og personer fra det lokale næringslivet.

-Ikke ferdig forhandlet

Ordfører Grete Ellingsen uttalte etter møtet at hun er optimistisk i troen på at Sortland skal få gjennomslag for sitt opprinnelige forslag.

– Jeg føler at i er på rett vei. Møtet vi hadde med fylkeskommunen i forkant av folkemøtet var veldig konstruktivt og jeg tror at en del av det som de først presenterte blir mindre vektet i den videre prosessen.

Denne saken er politisk styrt og er  ikke ferdig forhandlet . Vi har tro på planforslaget vi har lagt fram, presiserte Ellingsen.

Les også: - Vi må ikke stagnere

Les også: Vil ha analysemakerne i tale