Leserinnlegg:

Den ufattelige krigen som foregår i Syria har rammet hundretusener av barn, som er blitt helt uskyldige ofre for fanatiske ledere som er i ferd med å rasere sitt eget hjemland. Det er utålelig å se på at unge menn i sin beste alder bruker all sin energi og landets ressurser på å ødelegge skoler, sykehus og private hjem. Eldre, kvinner og barn må betale prisen for dette.

Den totalt motsatte virkelighet finner vi i Norge. Nord i Norge er Sortland nettopp kåret til Nordlands beste kommune for barn og unge. Her har alle barn en trygg og god oppvekst. Her er utdanning, helse og velferd av høyeste klasse. Her er fred og trygghet for alle. Her er alle mennesker like mye verd.

Sortland Arbeiderparti har hørt oppfordringen fra Jonas Gahr Støre om å delta i en nasjonal dugnad for å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria. Innbyggerne i Sortland er kjent for sin dugnadsvilje. Nå kan vi ta utfordringen og gå på en dugnad for å ta imot en gruppe syriske flyktninger, med prioritet på barnefamilier.

Vi må vise virkelig hjerterom og Sortland bør tilby å ta imot syriske barn og foreldre. Vi vil oppfordre andre kommuner til det samme, slik at vi med felles innsats kan nå det nasjonale målet om å ta i mot 10.000 syriske flyktninger. Sortland burde klare 50 (barn og foreldre). Kanskje må vi nøye oss med 30, eller bare 20 i første omgang. Det må vi se nærmere på. Vi må uansett ha et botilbud klart på kort varsel.

Sortland tar nå imot 35 asylsøkere årlig, men det er noe helt annet. Asylmottakene i Lødingen og på Melbu likeså. Flukten over Middelhavet er også en annen sak. Fra Syria snakker vi ikke om politisk asyl. Vi snakker om mennesker på åpenbar flukt fra krig og nød. Vi ser de barna det snakkes om på TV i vår egen stue daglig. Vi kan ikke bare lukke øynene. Det er barn og familier som har akutt behov for tak over hodet, mat og medisiner, samt en trygg hverdag.

Alternativet er et dårlig telt i en overfylt flyktningleir. All ære til Syrias naboland, Libanon og Tyrkia, for deres innsats i å takle situasjonen. Libanon har tatt imot 2 millioner flyktninger. Norge nesten ingen. Tyrkia er ferielandet vårt, dit tusenvis fra Vesterålen reiser for å slikke sol. Der er det nå en nesten uendelig kø av barnefamilier som trenger beskyttelse og oppfølging.

Er de villige til å reise langt mot nord, så bør vi si ”Velkommen!”. Det gjorde svenskene under 2. verdenskrig da mange nordmenn måtte ut på flukt. Sortland har ca 10.000 innbyggere og her er god plass. Folketallet i Vesterålen går ned hvert år. Vi blir stadig færre og får stadig bedre plass. Husrom står ikke klart, men er det hjerterom så skal vi også finne bolig. Kommuneøkonomien er tålig bra. Vi har nye fine skoler og mange barnehager. Vi har kulturhus, idrettshall og gode fritidstilbud.

Sortland Arbeiderparti ber på denne bakgrunn ordfører og rådmann om å snarest sette saken på dagsorden, for mottak av inntil 10 syriske barnefamilier til Sortland.

Sortland Arbeiderparti

Tove Mette Bjørkmo, Sigurd Jacobsen, Ronny Jarl Jensen