VOL har bedt Sortland Kommune om innsyn i papirene som identifiserer hvem, hva og hvor varslingen omgår. I et brev fra advokat Frode Lauareid i KS-advokatene, kommer årsaken til hvorfor saken er unndratt offentlig innsyn frem.

"Dokumentet inneholder påstander fra hovedtillitsvalget om kvaliteten på arbeidsmiljøet i Sortland kommune. Det er videre antydet hva som er årsaksforholdet og hvem som er aktuelle ansvarlige for situasjonen", heter det i brevet.

Med andre ord så har varsleren(e) et klart bilde til hva som er galt og hvem eller hva som er årsaken.

I løpet av kort tid skal de aktuelle i saken intervjues av Lauareid og kollega Cecilie Sæther. Det kommer også frem av brevet at informasjonen som foreligger i den foreløpige dokumentasjonen fra varsleren(e) ikke er konkret, men at det er gitt informasjon at det kan bli gitt ytterligere og mer detaljert informasjon videre i prosessen.

"Arbeidsgiver har bedt om en slik konkretisering", heter det i brevet.

Når det gjelder skjønnsmessige årsaker til hvorfor ikke offentligheten får innsyn, heter det.

"Det er erfaringsmessig slik at det alltid er forhold som ikke kan opprettholdes, fordi en nærmere gjennomgang av fakta tar bort grunnlaget for en påstand. Om det er slik i denne saken, vet en ennå ingenting om, fordi de som er utsett for kritikk i dette brevet ennå ikke har fått uttalt seg til kritikken. I saker som gjeld arbeidsmiljøet er det mange og motstridende synspunkt på om det er utfordringer, i tilfelle hva disse utfordringene er og hvordan disse kan løses. Når bare den ene sida har fått uttalt seg, og denne uttalen er ufullstendig og treng konkretisering, er vilkåret for utsett innsyn oppfylt.", heter det.

Videre kommer det frem at alle involverte parter ikke ønsker offentlig innsyn i saken og at et slikt innsyn og offentlig debatt vil føre til at det vil virke avskrekkende for fremtidig varslin og at alle fakta ikke vil komme på bordet i den aktuelle saka.

Det var i kommunestyret 16. april ordfører Grete Ellingsen(H) informerte om arbeidsmiljø-saken. KS-advokatene kommer nå til å legge et løp for saken videre og når undersøkelsene er komplett, vil det legges frem en rapport for ordføreren.

Teknisk

Sortland kommune har den 8. april 2015 journalført et dokument med tittel ”Varsling vedr. arbeidssituasjon/arbeidsmiljø for Teknisk og service, i Sortland kommune.” Avsender er hovedtillitsvalgte (HTV) i fagorganisasjonane Afag, Fagforbundet, Nito, Naturviterne og Tekna.

Advokatene vil starte prosessen i neste uke og forventer å måtte reise til Sortland flere ganger for å fullføre undersøkelsene.