Høyres ordførerkandidat, Grete Ellingsen, mener målingen er et godt utgangspunkt for å få til et enda bedre valg enn i 2011.

– Først og fremst er det et viktig signal fra velgerne om at vi er på riktig vei. Det er veldig hyggelige tall å få servert. Det gir oss en ekstra inspirasjon videre i valgkampen. Nå må vi brette opp ermene og jobbe hardt og systematisk for å være i denne posisjonen når velgerne går til urnene i høst, sier Bjørkmo som også er klar over at en slik meningsmåling stiller forventninger til partiet.

– Det er viktig å huske på at dette er en meningsmåling, og ikke et valgresultat. Det som er tydelig er at dette viser at det er forventninger i befolkningen til den jobben vi skal gjøre. Om vi sitter i den posisjonen etter valget skal vi jobbe hardt for å innfri, sier hun.

Ap frem

I SA og VOLs måling går Ap frem til 37,4 prosent mot 29,5 prosent ved valget i 2011. Høyre går samtidig tilbake fra 36,4 prosent til 29,8. Fremskrittspartiet går også kraftig ned. De er nede i 7,4 prosent mot 13,7 prosents oppslutning i 2011. I sum med resultatet for de mindre partiene ville Ap hatt posisjon om målingen var valgresultatet. Ap ville sammen med Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti og Rødt hatt 15 mandater, mens Høyre, Frp ville fått 10 mandater.

Regjeringsslitasje

Bjørkmo tror målingen har mer med partiets innsats lokalt enn med regjeringsslitasje å gjøre.

– Vi har jo sett denne tendensen nasjonalt lenge at Ap gjør det bra. Men jeg tror at fremgangen lokalt har med å gjøre vårt standpunkt i lokale saker som betyr mye for velgerne våre, sier Bjørkmo og fortsetter.

– Vi har i lengere tid hatt tydelig fokus på barn, helse og eldre fremfor skattelette. Det er et viktig budskap for oss. Samtidig har vi vært tydelige i kampen for fiskeri, sykehus og akuttberedskap konkluderer hun.

– Det er som du sier lenge til valgnatta. Hva skal dere gjøre for å være i denne posisjonen når stemmene telles opp?

– Vi må fortsette å synliggjøre vår politikk slik at folk blir kjent med den. Det må vi gjøre ved å være tydelige i media, banke på dører og ved å stå på valgkampstand. Samtidig skal vi være årvåkne og lytte tik velgerne og hvilke saker som er viktig for dem, sier Bjørkmo.

Grete Ellingsen: – Et godt utgangspunkt

Ordførerkandidat for Høyre, Grete Ellingsen, mener meningsmålingen gir partiet et godt utgangspunkt for å få til et enda bedre valg enn i 2011.

– I forhold til de nasjonale målingene som har vært den siste tida, synes jeg dette er et godt utgangspunkt for å jobbe videre mot at Høyre skal ha et minst like godt valg i år som i 2011. Ut fra at det er en tredjedel som ut fra målingen ønsker å stemme på oss så er dette også et realistisk mål, sier Ellingsen.

Nedtur

Høyre gjorde et brakvalg i 2011. En meningsmåling få uker før valget viste en oppslutning på 31,9 prosent, mens de endte på 36,4 prosent og ti mandater, noe som sammen med Fremskrittspartiets fire mandater ga dem posisjon i Sortland. På vårens første meningsmåling fra Sortlandsavisa ligger de altså på 29,8 prosent, noe som gir dem åtte mandater.

Posisjonspartner FrP har imidlertid en stor nedtur. Med kun 7,4 prosents oppslutning mot 13,7 prosent i 2011, har de ut fra meningsmålingen kun to mandater mot fire ved forrige valg. Dermed ligger det an til maktskifte i Sortland.

– Ikke mistillit

Men Ellingsen ser ikke på nedturen som en mistillit fra velgerne.

– Jeg føler ikke det slik. Jeg har vært i politikken med Høyre i 12-13 år og vet at det alltid vil være opp- og nedturer. Derfor vet jeg at om vi ender opp med 30 prosent så er det historisk sett et godt valg for Høyre. Det er også viktig å merke seg at i denne undersøkelsen så er det en stor andel som ikke har bestemt seg. Der ligger det en mulighet og en jobb for oss å få de til å forstå at Høyre kan innfri de høye forventningene vi selv har til Sortland kommune i fremtida.

Ellingsen mener også at Høyre er enda bedre rustet til å styre Sortland i den neste fireårsperioden.

– Vi har skaffet oss god erfaring. Det vil gjøre oss enda bedre rustet til å ta Sortland videre i den retningen som vi har vært på de fire siste åra. Jeg håper at innbyggerne ser innsatsen som har blitt lagt ned de fire siste åra og at folk nå vet at vi jobber hardt for å få ting til.

Regjeringsslitasje

Ellingsen går så langt å antyde at hun grunnet de nasjonale målingene for Høyre og regjeringsslitasje fryktet et dårligere resultat.

– Det er klart jeg på mange måter frykter regjeringsslitasjen. Det har vært mange saker i den senere tid som vil kunne berøre vårt distrikt og da kanskje spesielt saker folk gjennom media opplever som negativt. Ut fra det synes jeg som sagt dette resultatet gir oss gode føringer og et godt utgangspunkt.

– Hvordan kommer dere til å jobbe i tida fremover for å sikre at dere sitter i posisjon når innbyggerne er ferdigstemt?

– Vi har et klart mål om å fortsatt være i posisjon i neste periode. Jeg mener vi har jobbet godt i inneværende periode og det kommer vi til å synliggjøre spesielt under valgkampen. Målet er å fortsette på den stødige kursen vi har staket ut, sier Ellingsen og peker på spesielt én ting hun er stolt av.

– Vi har levert positive resultatet i kommuneøkonomien de fire årene vi har sittet i posisjon, sier hun.

– Ordførerkandidaten for Arbeiderpartiet, Tove Mette Bjørkmo, sier at velgerne ved å stemme på dem får et parti som prioritere helse, barn, utdanning, sykehus og akuttberedskap foran skattelette. Hva tenker du om det utsagnet?

– Her mener jeg at hun beveger seg over fra lokalpolitikk til nasjonal politikk. Hun har selvsagt all rett til det, men jeg er uenig i innholdet i det Bjørkmo sier. Det har vært tydelig gjennom denne perioden at i de store regionale sakene som omhandler sykehus, akuttberedskap, skole og utdanning, så står både Høyre og Ap lokalt side ved side og på barrikadene i forhold til store nasjonale spørsmål. Det er også viktig å huske at dette er lokalvalg og ikke et stortingsvalg.