1.mai-markeringen i Sortland var av det tradisjonelle slaget. Etter flaggheising, minnestund ved 22.juli-bautaen og 1.mai-tog, var det tid for taler og appeller i samfunssalen.

En av dem som gikk på talerstolen var Oddmund Enoksen fra SV. Han la ikke skjul på at han er lite begeistret for den sittende regjeringens politikk.

– Det er fristende å sitere 5.linje av Internasjonalen for å illustrere hva dagens regjering er i ferd med å gjøre med samfunnet: "Alt det gamle vi med jorden jevner", fortalte Enoksen til en lattermildt sal.

– De river ned det som er bygget opp gjennom mange år. Alt skal sentraliseres og privatiseres, fortsatte SV-politikeren.

Misfornøyd med kommunereformen

Politikeren utrykte også misnøye med kommunereformen, som han mener det er viktig å kjempe mot.

– Jan Tore Sanner sin store våte drøm er monsterkommuner. Det er et dødfødt prosjekt, som har møtt stor motstand i Vesterålen, sier han.

Enoksen tok også opp en aktuell, lokal sak, nemlig debatten om hvor Kystvakten skal være lokalisert i fremtiden.

– Forslagene om at Kystvakten skal flytte basen skal til Ramsund og ledelsen til Berg, er ikke gode forslag. Jeg mener det har kommet så langt at vi må begynne å diskutere hvor vidt Kystvakta skal være en del av sjøforsvaret, eller en sivil etat, slo han fast

-Kan ta imot flere flyktninger

Viktigheten av å bevare Kystvakten, var også noe Tove Mette Bjørkmo fra Arbeiderpartiet kom inn på da hun gikk på talerstolen.

– Det er uakseptabelt å flytte Kystvakta, og flybasen på Andenes. Kystvakten er svært viktig for havområdene i Nord, og derfor må den være her på Sortland. Hva har den egentlig i Bergen å gjøre?, sa hun.

Bjørkmo snakket også om flyktningssituasjonen i Syria, og understreket hvor viktig det er for både Norge, og Sortland å bidra.

– Sortland kan ta imot flere flyktninger, dersom vi vil, sa hun.

Kulturell kapital

Fatima Kaya sto også på talelisten under arrangementet, mens John Helmersen fra LO i Vesterålen og Kirsti Mannvik fra AUF, holdt appell.

En tradisjonell 1.mai-markering går selvsagt ikke av tabelen uten kulturell kapital. Denne gangen var det bandet Din Freudin som forvaltet de musikalske godene.