Tidligere i uka kom VOLs fotograf, Marius Birkeland, tilfeldigvis over en trane ved Smines-krysset i retning Bø. Selv om det langt fra er oppsiktsvekkende å observere trane i Norge, er det slett ikke vanlig i Vesterålen.

– Tranen er en ekstremt sjelden fugl å se i Vesterålen. Vi hører maks om en eller to traneobservasjoner i regionen per år, forteller fuglekjenner og amatørornitolog, Ole Petter Bergland til VOL.

Han tror at tranen som nylig ble observert, skulle til Sverige, for å hekke, og har tatt seg en pust i bakken på veien.

Kan forveksles med kalv

For ti-femten år siden var det ikke uvanlig med traner i Vesterålen. Bergland utelukker ikke at flere traner slår seg ned i regionen, på sikt.

– På grunn av klimaendringene og høyere temperaturer, slår flere arter seg ned nordafor, så det er derfor ikke umulig at det blir flere traner også i Vesterålen, sier Bergland.

Noe av det mest karakteristiske med tranen er størrelsen. Fuglen kan bli 115 cm høy, og har et vingespenn på 222 cm. Ifølge Bergland er det ikke uvanlig at enkeltet som observerer tranen på litt avstand, forveksler den med dyr.

– Jeg kjenner til personer som  trodde de så en kalv, som viste seg å  være en trane, forteller han.

Løp å se

Nå oppfordrer Bergland andre fugleentusiaster om ta turen til Sminess-krysset for å se om de får ferten av den sjeldne fuglen.

– Tranen er en ganske stand-by fugl, som gjerne blir i samme området over tid, så det kan derfor hende at de fortsatt befinner seg der, slår Ole Petter Bergland fast.

Krypdyr og mus

Et karakteristisk trekk for tranen, annet enn størrelsen, er måten de beveger seg på, som ofte er elegant og behersket. I forbindelse med flukt, holdes den lange og karakteristiske halsen, kontinuerlig utstrakt.

Her til lands holder tranen vanligvis  hovedsak til i Trøndelag og på Østlandet. Den hekker på myrer i barskog- og bjørkeområder. Fuglen øker i antall og utbredelse, overvintrer i Spania og Sør-Frankrike, og er ellers svak for insekter, krypdyr, amfibier, mus og plantedeler.