FK Varg ble startet av Thomas Solheim, Stein Steffensen og Lars Kristiansen Fagerlirøen i november i fjor. Målsetningen var å danne en klubb som fokuserte på flere og bedre treninger for unge spillere som ville utvikle seg innenfor andre rammer enn det som er vanlig i dag.

Resultatet kom i helga da laget deltok på sin første turnering. Guttene og jentene på klubbens foreløpig eneste lag gjorde rent bord i Harstad Cup og imponerte stort med spill og ferdigheter. Trenerne mener at de er kommet langt ved å faktisk ikke fokusere ensidig på resultater.

- Vi har ikke en uttalt målsetning om å vinne kamper, turneringer eller serier, sier Steffensen før Kristiansen Fagerlirøen supplerer.

- Som hovedtrener for FK Varg og sportslig ansvarlig kan jeg si at ingen skal være i tvil om at vi ønsker å vinne. Vi ønsker å utvikle vinnere og vi ønsker å vinne alt vi er med på, men vi ønsker å vinne ved å spille Vargfotball. Vargfotballen skal være ballbesittende, attraktiv og effektiv. Det er viktig for oss å spille en positiv fotball. For oss betyr det ballbesittende og fremoverrettet, sier han og fortsetter engasjert.

- Jeg mener at det å vinne og å være en spiller som kan bidra til å vinne kamper er en egenskap i seg selv, som på like linje med andre ferdigheter må trenes, og da helst fra ung alder. For meg trenger ikke det å skape vinnere gå på bekostning av hva vi tidligere har sagt. En vinner er en som yter det lille ekstra for hindre et mål imot, tar det ekstra løpet for å score et mål, gjør det lille ekstra i mange små detaljer på og utenfor banen for å bli bedre.

Skiller seg ut

Alle de tre trenerne har bakgrunn fra Sortland IL. Så hvordan skiller den tankegangen seg ut fra det de har vært vant til tidligere.

- Vi ser ofte at de som kanskje er ferske eller som ikke har like gode ferdigheter som andre ofte blir borte og glemt. De får ikke ballen, de blir benket i kamper. De beste får ballen mye og må på mange måter senke seg ned på nivået. Dette er ikke utviklende for noen og der mener vi en må tenke nytt og litt utradisjonelt, sier Stein Steffensen.

Vargfotballen har et klart varemerke, mener Kristiansen Fagerlirøen.

- Det som kanskje skiller FK Varg fra en del andre klubber/lag kan være at vi har klare tanker om hvordan Vargfotballen skal se ut. For å oppnå dette må spillerne trene mye, og delta på mange fotballrelaterte aktiviteter, sier han.

Taktikk

Trenerne mener også at de jobber mer bevisst med taktikk enn andre klubber.

- Vi har mye mer fokus på ikke bare enkeltspillernes ferdigheter, men også det relasjonsmessige utpå banen. De skal bli gode sammen. Vi ønsker ikke nødvendigvis å dyrke frem 20 virtuoser med ball. De skal forstå spillets finurligheter. Derfor jobber vi allerede med denne gruppa med taktikk, forteller Solheim.

Og slikt arbeid må gjøres grundig over tid.

- Jeg har hatt teori med mange av spillerne i noen år. Tanken er ikke at spillerne hele veien skal ut og utføre det de lærer med det samme, men at de over tid blir mer bevisste på hvordan de som enkeltspillere kan hjelpe hverandre i et samhandlingsmønster som spillerne mestrer, sier Fagerlirøen

- Må tenke nytt

Gutta i FK Varg har fått en del pepper på sosiale medier etter at VOL og SA skrev om nysatsningen i fjor. Trenerne mener de er misforstått når noen hevder de driver med spissing av talenter og ekskludering.

- Vi spisser ikke. Vi mener mer vi legger til rette for utvikling på en seriøs måte med kvalitet. Vi har Lars som har UEFA B-trenerutdanning og Thomas og meg selv som også har trenerutdanning. Vi har fokus på kvalitet i alt vi gjør og øvelser og opplegg er lagt opp for å hele tiden gi en utvikling basert på faglig kompetanse, sier Steffensen.

Trenerne mener det må en diskusjon til i Norge for å få fotball og talentutvikling et steg videre.

- I Norge i dag, mener vi at i mange tilfeller blir spillerne gode på tross av og ikke på grunn av retningslinjene til Norges fotballforbund. Ser vi til utlandet matches de beste mot hverandre langt tidligere og gis et treningstilbud ut i fra hvor gode spillerne til enhver tid er. I Norge starter vi for sent med å matche de beste med de beste, og skaper enda større avstand frem til de beste, sier Kristiansen Fagerlirøen.

- Etter min mening er debatten om barne- og ungdomsfotballen veldig snever og mange uten innsikt mener for mye. Det er for stort fokus på spilletid og mangelen på dette. Mange viser seg kun når de føler deres barn er urettferdig behandlet i forhold til spilletid, fortsetter han.

Om fotballen og talentene skal finnes tidligere og ikke minst dyrkes tidligere, må man se mot kultur-sektoren og ikke minst andre land, mener Solheim.

- Innenfor kultur har regjeringa et uttalt mål at vi skal bli verdensledende. Der er det ei heller sett på som kontroversielt å ansette lønnede, skolerte lærere for å utvikle talent. I fotballen sier Idrettsmeldinga at det store hårete målet er at alle skal få et tilbud. Der mener vi helt klart at det er rom for å tenke nytt, sier han og fortsetter.

- En trenger ikke å gå lengre enn til et lite land som Island. Hva gjør de rett der for å få frem så mange talenter og gode internasjonale spillere som de gjør? Jo, de har utdannede trenere som jobber seriøst fra de er små. De differensierer mellom ferdighetsnivå og ikke automatisk alder som i Norge. Er du god nok er du gammel nok. I Norge trenger vi ikke å gå lenger enn til Mats Møller Dæhli eller Martin Ødegaard for å bevise nettopp det. Men om du i dag begynner å snakke om differensiering i ung alder blir du uglesett.

Målsetningene

FK Varg representerer på mange måter ikke noe nytt innenfor fotballen, men fremmer med sin filosofi en interessant debatt på nasjonalt nivå. Og foreløpig kan det virke som fokuset på prestasjoner også er positivt i forhold til resultatoppnåelse. Ikke banebrytende det heller om en bringer det inn i voksenidrettens verden, men å tenke slik i ungdomsfotballenfotball er på mange måter utradisjonelt.

Men hva er så veien videre for FK Varg?

- FK Varg er en klubb for de som ønsker å trene mye og ha et høyt aktivitetsnivå i forhold til kamper og turneringer. Vi har stor tro på at vi kan kombinere det å skape en oppvekstarena for barn og ungdom, hvor mye trening og mange kamper står i fokus. Vi har egen keepertrener og ønsker å være langt fremme i regionen med et godt keepertilbud. I tillegg ønsker vi å utdanne ambisiøse unge trenere som kan trene lag i FK Varg. Vi ønsker å vokse som klubb og både nye spillere og voksne som har lyst til å bidra og være med på en fantastisk reise, er hjertelig velkommen. Sier Fagerlirøen

Det aller viktigste for Fagerlirøen er utviklingen ikke bare av spillere, men av mennesker med gode holdninger på og utenfor banen.

- Hvor gode de blir og hvor langt de kommer innenfor fotballen vet vi ikke, men vi ønsker å legge til rette for at alle skal kan nå så langt som de har forutsetninger for. Enda viktigere enn å bli god er at det blir gangs mennesker av spillerne.  Der tror jeg vi har gjort og gjør et viktig bidrag i mange unges hverdag.