– Jeg ante ingenting og ble fly forbannet, forteller Sølvi Jenssen til VOL.

Frem til i fjor sommer var Jensen ansatt ved Stein Magnussen Bakeri AS på Sortland. Som aktiv røyker brukte hun ofte matpausene til å ta seg en blås. Denne praksisen hadde flere ganger vært tatt opp i bedriften.

Jensen var likevel klar på at hun hadde loven på sin side. Men ifølge arbeidsgiver hadde hun ikke det, for da hun mottok junilønnen, fikk hun sjokk.

Det viste seg nemlig at hun hadde fått et lønnstrekk på 3270 kroner. Med lønnslippen fulgte et brev fra arbeidsgiver. Der sto det blant annet å lese at "I forbindelse med at ansatte som ikke røyker, har klaget på at røykerne bevilget seg flere røykepauser pr.dag, så har vi besluttet å foreta trekk i lønn for de dette gjelder", skriver iJobb, som først omtalte saken.

-Forstår ikke kritikken

I tillegg skrev arbeidsgiver i brevet at ansatte som røyker, vil bli trukket en halvtime hver dag i lønn. Jennsen kjenner seg ikke igjen kritikken.

– Jeg forstår ikke kritikken. Jeg tok røykepauser, men de var alltid innbakt i matpausen. Når det blir hevdet at jeg har brukt over en time kombinert på mat og røykepause, så stemmer ikke det. Jeg snakker sant, understreker Jenssen.

Hun aksepterte ikke lønnstrekket og bestemte seg for å ta affære. Saken endte etter hvert i Nord Troms tingrett, der Jenssen vant med klar margin.

I retten sin konklusjon heter det at det må inngås skriftlige avtaler med arbeidstakerne for å kunne foreta lønnstrekk, når det er snakk om annet arbeid enn arbeidskamp. Resultatet er at arbeidsgiveren må betale trekket tilbake, med rente. I tillegg må bakeriet punge ut for saksomkostningene på 6746 kroner.

-Rart røykeloven er skjøvet ut

Bakerisjef ved Stein Magnussen Bakeri As, Stein Magnussen,  mener at det er rart at røykeloven ikke har blitt tatt hensyn til  saken og mener det er feil at røykepausene ikke er en del av matpausene til Jenssen.

– Man må være så og så lenge på jobb for å få matpause, og matpausen er senere på dagen, sier Magnussen til Nordlys.

Håper andre kan lære

Nå håper Jenssen at andre bedrifter kan lære noe av saken.

– Hovedårsaken til at jeg forteller dette i media er for andre bedrifter skal ta lærdom av dette. Pengene har ikke noe å si. Jeg håper først og fremst at ingen andre slipper å oppleve dette, slår Sølvi Jensen fast overfor VOL.