Rabin Mohammed-Ali var en av tre private tilbydere som viste interesse for å drive Kafé Pause videre nå i vår. Foran styremøtet sist tirsdag, hvor styret i Kulturfabrikken bestemte seg for å drive kafé i egen regi, var han eneste kandidat igjen.

I tilbudet Rabin leverte gikk han inn for å møte Kulturfabrikkens høye krav til leie på halvveien.

Kulturfabrikkens styre krevde etter det SA forstår en månedsleie på totalt 77.000 kroner og en skjenkeprovisjon på 20 prosent.

Mohammed-Ali tilbydde det han har fått vite leien er satt til i dag, omlag 33.000 kroner. Han tilbydde i tillegg å stå for renhold i kafeen i egen regi.

Her er Rabins tilbud:

I følge Mohammed-Ali sitt tilbud, som SA har fått, hadde han også sett for seg en klar styrking av tilbud og åpningstider med følgende hovedpunkter:

  • Åpningstid fra 10.00-22.00 hver dag.

  • Utvidet åpningstid i forbindelse med arrangementer.

  • Kafé-drift på formiddag med middagsservering på ettermiddagstid.

  • Utvidet familievennlig konsept med pizza og varmretter.

  • Spesialtilbud til familier i forbindelse med arrangementer på Kulturfabrikken.

  • Spesialsydde menyer til kurs og konferanser.

Takket nei

Da styret sa nei til dette tilbudet sa styreleder Svein Roar Jacobsen at de måtte se på omganget av kafeens drift videre.

Det kan dermed ventes en nedtrapping i åpningstid. I tillegg skal altså opp mot 910.000 kroner i tapte inntekter dekkes inn av kommunen.

– Dårligere

Mohammed-Ali mener selv han kunne gitt et godt tilbud til sortlendinger i Kulturfabrikken.

– Jeg mener selv at vi kunne gitt et kjempegodt tilbud både i forhold til åpningstider, meny og servering. Jeg er redd tilbudet nå blir dårligere enn det Kulturfabrikken fortjener.

Mohammed-Ali har drevet kiosk og restaurant i en årrekke i Lofoten og Vesterålen. Nå senest med kiosk i Skibsgården og Baren Første på Sortland, og mener derfor han var godt rustet til å ta Kafé Pause et steg videre.

– Slik den er i dag så kan alle være enige i at den ikke fungerer særlig bra. De som er der gjør sitt beste, men det er mange problemer med drifta opp mot det som var ambisjonene. Jeg tenker da på åpningstidene, hurtighet i servering på arrangementer, mangelfull alkoholservering på arrangementer og lignende, sier Mohammed-Ali og fortsetter.

–  Ved arrangementer i Kulturfabrikken i dag kommer folk hit før og etter. Det er jo bra for meg, men det var jo ikke slik tankegangen var i utgangspunktet. Kulturfabrikken skulle være et samlingspunkt før og etter forestillinger. Slik har det ikke blitt.

For dårlig tid

De to andre som var og snuste på driften var Sortland Mat- & Vinhus, samt Grillo Catering.

Førstnevnte sendte inn et forslag om å drive kun cateringdelen, mens Grillo valgte å trekke seg før de ble endelig vurdert.

Sortland Mat- og Vinhus leverte inn et forslag på å drive kun cateringdelen, men valgte å ikke gå videre med interessen, Grillo Catering fikk ikke tid til å sette sammen et godt tilbud.

– Vi har hatt en god dialog med dem frem mot siste anbudsrunde, men vi hadde ikke tid til å få behandlet dette skikkelig internt før fristen. Vi har vært veldig travel i april-mai. I første runde var betingelsene uholdbare, og vi kunne vurdere i løpet av fem minutter. Når spillereglene for Kulturfabrikken endret seg (de økonomiske rammene red.anm)  hadde vi hatt behov for mer tid til å vurdere om dette er noe vi ønsket å gjøre og i tilfelle på hvilke betingelser. Vi hadde knapt kommet igang med denne prosessen desverre da fristen løp ut, forteller Tore Willasen i Grillo Catering som i dag driver lignende virksomhet i Hurtigrutens Hus.

– Ikke bitter

Rabin fikk forrige tirsdag en sms fra Fabrikkdirektør Mona Dahl hvor hun sa at Kulturfabrikken hadde bestemt seg for å drive videre i egen regi. Dette synes Rabin er synd, men understreker at han ikke er bitter.

– Jeg er ikke sint eller bitter. Jeg synes bare det er syndt at vi ikke får et tilbud som Kulturfabrikken fortjener. Jeg ønsker styret lykke til med driften og håper de klarer å gi et godt tilbud til befolkningen på Sortland. Kulturfabrikken trenger en kafé som er bygget verdig i fremtiden, og som kan være et samlingspunkt i byen, sier han.

– Kafé Pause skal styrkes

Fabrikkdirektør Mona Dahl ønsker ikke å kommentere Rabin Mohammed-Ali sine uttalelser, men er klar på én ting: – Kafé Pause skal styrkes og gi et totalt tilbud som styrker huset.

Dahl opplyser til SA at stillingen som daglig leder for kiosk og servering lyses ut i løpet av kort tid.

– Allerede denne uken skal stillingsteksten være klar. Den nye daglige lederen vil når han eller hun er på plass, være med på å delta i utviklingen av bedriften, sier hun.

– Hva skjer med de som er ansatte som er der i dag , og hvordan skal dere klare å få til en drift som tjener kulturhuset best? Da med tanke på forestillinger, kino, kiosk, konferanse og møter.

– De som er ansatt fram til nå har vært ansatt på ulike vilkår, og nevnte bemanningsplan vil gi svaret på hvilke stillinger som skal lyses ut.  Kafé, kiosk og servering er en viktig del av det totale tilbudet for å skape den gode møteplassen i Kulturfabrikken som et åpnet og mangfoldig hus for alle grupper. Tilbudet omkring et arrangement som møteplass, servering, atmosfære med mer betyr mye for totalopplevelsen av det som skjer på Kulturfabrikken, og dette vil vi ha sterkt fokus på i prosessen videre.

– SA er kjent med at de tre som leverte anbud var Grillo, Rabin Mohammed-Ali og Sortland Mat og Vinhus - kan du bekrefte dette?

– Det kan jeg ikke bekrefte. Styret for foretaket gjorde sine vurderinger i forbindelse med lukkingen av møtet, hvor saken ble behandlet med henvisning til fvl. §13, og jeg kan derfor ikke opplyse om dette av forretningsmessige hensyn, både i forhold til egen organisasjon og av hensyn til aktørene som deltok i prosessen.

– Stemmer det at husleien var satt til 544.000 kroner per år? Om lag 45.000 kroner i måneden?

– De totale kostnadene tilknyttet FDV(forvaltning, drift og vedlikehold red.anm) er på kr. 930 000.

– Hva er bakgrunnen for en så høy husleie?

– Kapitalkostnader (renter og avdrag på lån red. anm) og løpende FDV-kostnader.

– SA er kjent med at én av aktørene som var med til slutt var Rabin Mohammed-Ali. Han sier han var villig til å strekke seg til 33.000 kroner i månedsleie. Dere valgte å drive videre selv. Taper dere med det de 400.000 kronene i inntekter? Hvorfor tar dere dette valget?

– Det ble gjort en faktisk vurdering av den økonomiske  risikoen  med å drifte selv opp mot den leien som ble tilbudt. Det ble besluttet å drifte i egen regi.

– Ligger valget i å takke nei til Rabin i det at dere ønsker en annen profil enn det han står for? Han snakker i sitt tilbud om kafé, middagsmeny og pizza.

– Jeg viser til svar på forrige spørsmål.