Etter at fem fagforeninger som organiserer ansatte ved teknisk etat skrev et brev til politisk ledelse om arbeidsforholdene ved teknisk etat, satte kommunen saken ut til en ekstern saksbehandler.

”Hendelser”

Det er advokat Frode Lauareid i kommunenes sentralforbund som bistår kommunen i utredningen av saken. Advokaten var på Sortland 12. og 13. mai for å snakke med de ansatte.

– Jeg har hatt samtaler og fått opplysninger som vi vil snakke med forskjellige representanter på arbeidsgiversiden om. Anklagene har blitt mer konkretisert, og vi vil nå prate med arbeidsgiversiden og andre ansatte som har ting å melde, sier Lauareid.

Han kommer overhodet ikke inn på hva anklagene handler om, annet enn å omtale dem som ”hendelser”.

– Hvordan kan du karakterisere hendelsene?

– Det ligger innenfor det normale i denne typen saker. Jeg vil ikke gå inn på dette nå, og heller ikke kommentere hvor mange i ledergruppa dette retter seg mot, sier Lauareid, som skal til Sortland på nytt førstkommende fredag.

Utsetter

Brevet som startet prosessen ble unntatt offentlighet med henvisning til offentlighetslovens bestemmelser om utsatt offentlighet. Det innebærer ifølge lovens bokstav at innholdet i brevet i seg selv ikke kvalifiserer for unntakelse, men at det vil gi et uriktig bilde av saken hvis det kommer ut for tidlig.

– Men nå som du kjenner saken bedre, og kan balansere inntrykket av brevet; vil det bli offentliggjort?

– Nei. Vi vil legge alt frem samlet med vår rapport om saken til kommunen. Hvis vi leverer det ut stykkevis, får man ikke mulighet til å danne et totalt inntrykk av saken. Vi håper å ha vår rapport ferdig før sommeren.

– Men er det virkelig så graverende forhold som kommer frem i brevet, at det vil ha alvorlige konsekvenser om brevet blir kjent nå?

– Graverende, og graverende.... Det er alvorlig nok i slike saker, og for enkelte vil det vekke den type følelser. Og da er det greit å ha respekt for det, sier Lauareid.

Lite konkret

Sortlandsavisa har vært i kontakt med representanter forbundene som står bak brevet, men disse vil fortsatt ikke konkretisere hva saken handler om, eller hvilken type hendelser som omtales.

Det skal også være slik at en del ansatte ikke har ønsket å konkretisere sin kritikk via forbundet, men heller tatt det opp direkte med KS-advokat Lauareid.