Maurnes skole er Sortland Kommunes eldste eksisterende skole. Med et hovedbygg fra 1959 og svømmehall fra slutten av 70-tallet. De som har besøkt skolen vet at det er som å trø inn i en svunnen tid. Men det er ikke en svunnen tid med flotte minner og gode assioasjoner, om ikke mugglukt og råtne takplater gir gode minner. For lærerne ved Maurnes skole er dette hverdagen. Det har vært slik i flere år.

Vi treffer dem på skolens lærerom. Her sitter sju av skolens ansatte og venter på SA når vi kommer på besøk. Klare til kamp for skolen sin. For noen uker siden gikk nåværende ordfører i Sortland, Grete Ellingsen, ut med at Høyre ønsket å styrek distriktsskolene. Skolestrukturen var fredet. Lærerne i det lille lærerrommet har hørt det før.

- Valgflesk kaller vi det, sier lærerne og fortsetter.

- Ordføreren er ikke dum. Hun vet at det finnes 5000 stemmer utenfor Sortland sentrum. Hun vet at om hun skal vinne valget så må hun ha stemmene våre. For å få den må hun putte penger bak ordene sine.

Fredet i 2011

For også i 2011 ble skolen på Maurnes fredet av posisjonen, sammen med de syv andre i kommunen. Og etter at kommunelegen fastsatte at skolen måtte utbedres for at det skulle kunne fortsettes å undervises der, ble det også lovet penger. Men da pengene og utbedringene lot vente på seg, tok rektor Kristin Myrseth Krekling affære. Hun etterlyste utbedringene de var blitt lovet. Men etter vurdering bestemte rådmann Rolf M. Lossius å foreslå å legge ned skolen og flytte elevene til Sortland barneskole. Å oppgradere skolen ble for dyrt. Det igjen førte til foreldreopprør på Maurnes. Enden på visa ble at skolen ble fredet og det ble igjen lovet en oppussing og utbygging på 5,5 millioner kroner.

- Planene for denne utbyggingen var kjempefine. Den villle gitt oss noe av det vi trengte, forteller Krekling.

To år etter er det fortsatt ingenting som er gjort på skolen. Ikke siden idler til oppgradering av skolen kom i 2010 har det blitt gjort noe av betydning ved skolen.

- Den gang ble tre klasserom pusset opp med nytt tak, vindu og belysning. Enkeltrom fikk nytt belegg. Det som ble gjort da var veldig bra, forteller Myrseth Krekling.

Men lærerne skjønner lite når politikerne slår seg på brystet med at det er gjort så mye for Maurnes skole.

- Når jeg da hører Grete Ellingsen si at Høyre har fått til så mye bra på Maurnes, stusser jeg litt. For det har ikke skjedd noe siden 2010 ved skolen, sier Jon Børre Knudsen, som også er lærer ved skolen.

Sanitærforhold

Kommunelegen har sagt at det fysiske arbeidsmiljøet ved skolen er for dårlig. Toalett og garderobeforhold er blant det mest prekære.

- Vi er 15 ansatte som skal dele et lite toalett. Guttetoalettet er lite og lukter kloakk. Garderobene er slitte og ikke tilrettelagt for dagens virkelighet med tanke på universell utforming. Dette er en skole som det har blitt pusset og flikket på i en årrekke. Nå må den prioriteres, sier Krekling.

I 2013 lagde kommunen en rapport som konkluderte med at det ville bli for dyrt å sette skolen i stand. Krekling er redd det kan bli enden på visa også i dag, men mener tiden er kommet for Maurnes Skole å bli prioritert.

- En tenker jo på det i dag når en tar det opp igjen, men her må noe gjøres. Vi har sett at andre skoler har blitt prioritert foran oss i flere år nå. Det er vår tur nå, sier hun.

Det fnnes et kommunestyrevedtak fra 2013 hvor skolen har blitt lovet midler. Nærmere bestemt 5,5 millioner kroner. Dette har siden den gang sunket til halvparten grunnet blant annet konsulentvirksomhet.

- Vi er jo redd pengene som er igjen nå ikke strekker til for å få de oppjusteringene som trengs. Vi trenger mer plass og universell utforming på skolen. Jeg tror ikke det er mulig å få til med 2,5 millioner kroner, sier lærer Monica Olsen.

Etter planen skulle arbeidet med skolen stå ferdig i dette skoleåret. Grunnet omtegning av de originale planene og tilrettelegging i forhold til at bygningsarbeidet skulle foregå utenfor skoleåret, skal etter planen byggingen starte i sommer være ferdigstilt innen skoleårets start. Lærerne håper men er skeptisk.

- Vi håper jo at det nå er vår tur. Elevene fortjener en skole som også er fysisk bra. Slik den fremstår nå er den ikke det, sier de.

Svømming

I tillegg til skolebyggeg, har skolen en svømmehall som er fra 1979. Også denne har sett lite oppussing de siste åra. I tillegg til Maurnes-elevene har elever fra Strand og Sigerfjord svømming her. Det er på lånt tid.

- Med en gang noe ryker her som koster, frykter vi konsekvensene. Og vi, Strand og Sigerfjord må til Sortland på svømming. Der er det jo sprengt kapasitet allerede, sier Krekling.

På runden rundt på skolen er det tydelig at lærere og elever gjør det beste ut av en vanskelig situasjon. Skolen har rett og slett vokst ut av sin fysiske ramme. De trenger mer plass, sier lærerne. Drømmen er en ny skole, men foreløpig håper de bare oppgraderingene de er blitt lovet skal komme.

– Det er ikke lovlig å ha undervisning her per dags dato. Så nå må noe skje, sier Linda Berthelsen mens de andre nikker anerkjennende.

Frykten for å miste skolen er der også fortsatt. De var tilstede da Utdanningsforbundet hadde debatt forrige uke. Høyre snakket varmt om sitt vedtak om skolestrukturen.

– Vi er helt enig i det Høyre sier. Nemlig at distriktene og bygdene forfaller uten skolen. All forskning tilsier dette. Nå må det bare bevises at dette er mer enn valgflesk, sier Remi Knutsen.