- Etter nesten et ti-år med nothunder og boknakarer og slikt på Sildefestivalen i Sildpollen, er det kvinnfolkan sin tur når årets festival går av stabelen siste helga i mai. Fra Sortlands-ordfører Grete Ellingsen åpner festivalen torsdag 28. mai til kor og trekkspill avslutter med «Jenta och jag», er det kvinnfolkan som - stort sett - rår grunnen i Sildpollen, forteller arrangøren i ei pressemelding.

Det starter altså torsdag med åpning ved Sortlands kvinnelige ordfører, før småbolken ved Holmstad skole slår an tonen med sitt sceneinnslag under tittelen «Eg veit ei lita jente». Jenteturnere fra Sortland viser fram sine kunster, mens Eidsfjord blandakor, Holmstad skole- og amatørkorps og gitartrioen Plucked! står for det musikalske. Holmstad skole har egen sceneforestilling senere samme kveld hvor «Driftige tøtter» får sin hyllest.

Konserten «Den røde rosa» er også en kjærlighetserklæring til kvinnfolkan, en hyllest til kvinner, kvinnelige artister og låtskrivere. Det er Eidsfjord blandakor og Mighty Marit&The Mean Men som skal boltre seg på scenen i lørdagens konsert på Holmøybrygga.

Musikk også

Festivalen byr også på gitarspill av ypperste klasse, når gitartrioen Plucked! med norsk, tysk og svensk besetning inntar Café Kaikanten. Gitaristene Jørgen Skogmo, Jens Franke og Oskar Werninge har en imponerende merittliste fra de mest kjente konsertarenaer i Europa, blant annet Royal Albert Hall. Trioen skal senere spille i Nyksund, Bø og på Andenes.

Også utstillingslokalene er dominert av kvinner. Hovedutstiller i år er Tove Hov Jacobsen som jubilerer med utstillinga «Har du fyr», mens Jane Helen Nilssen stiller ut kleskolleksjon av eget design. Ella Stenkjær lager knapper i alle fasonger med allslags motiver, mens datteren Linn Marion Stenkjær viser fram «ungstrikk».

Mannfolkan i Gallery Jensen i Bø får aller nådigst slippe til med en fantastisk fotoutstilling under tittelen «Årstider». Holmstad skole og Eidsfjord barnehage er representert også i år med egne utstillinger, og Sildefestivalen rigger til en omfattende plakatutstilling med nordisk sildehistorie.

Foredrag

Årets foredragsrekke har overskriften «Stol på deg sjøl, jente!», inspirert av Holmstad skoles stolutstilling med samme navn. Her trekkes trådene tilbake til sildeeventyret som skapte grunnlaget for de første industripregede arbeidsplasser for kvinner i fjorden, for så å rette blikket mot dagen i dag og framtidas muligheter og utfordringer.

Selvsagt er det også «Kvinnfolkan sin tur» når Vesterålen turlag inviterer til lørdagstur til Mikkeltinden, dit Sildemarsjen har hatt sin rute i alle år.

Sildpollen Marked lørdag og søndag er også preget av årets tema, med kvinnelige utstillere og markedsdeltakere med et spennende og variert utvalg av produkter og tilbud. Men det er en mannlig deltaker, Rune Tjønsø i Hindøe Kaffebrenneri, som stiller med egen festivalkaffe, brent på eget brenneri i Sigerfjorden.

Barnas Dag kan i år lokke med tur med redningsskøyta «Elias», hesteridning og MC-tur, fisking fra brygga og kunst i fjæra, og mye mer. Og Madam Susegg kommer selvsagt til å holde sine caféer åpne hver dag så lenge festivalen varer.

Tradisjonen tro blir det friluftsgudstjeneste på Holmøybrygga søndag, før festivalen rundes av med konsert og allsang under tittelen «Jenta och jag» med Eidsfjord blandakor og Vesterålen trekkspillorkester.

Mange grunner til å ta turen disse dagene med andre ord.