Det sier firebarnsmor Bodil Hanssen på Vikeidet i Sortland. Hun flyttet hit i 2014 for å leve et roligere liv utenfor bykjernen. Det fikk hun, men til en pris - barnas trafikksikkerhet.

– Da vi flyttet hit mistet jeg tryggheten til at mine barn kunne ferdes trygt på besøk til venner og familie. De må kjøres til nærmeste nabo med barn, som ligger rundt 600 meter unna. Riksvei 820 er rett og slett for farlig å ferdes ved. Vi tør ikke å la de ferdes alene.

Høy fart

Hanssen bor like ved ”innkjøringa” til langstrekka på riksvei 820. Her har hun flere ganger daglig registrert uvettig kjøring og forbikjøring. Det fører til at barna er isolert i hjemmet deres om ikke foreldrene kjører dem.

– Er været brukbart, kan vi sende dem over jordene, men det er ikke alltid mulig. Da er eneste vei langs hovedveien. Det er ille nok på sommerstid, men vinterstid er det umulig med høye brøytekanter og biler i høy fart. Vi bor bare 650 meter bortenfor Vikbroa, hvor gangfeltet begynner, men det er 650 meter som muligens er blant de farligste på hele strekninga. Jeg har sett mange farlige situasjoner der. Det er ikke til å stikke under en stol at ei rett strekning innbyr til fartstesting, og ja farten går ned når politiet er i nærheten, men dette skjer dessverre ikke ofte sier hun.

- Legg press på fylket

Det bor flere barnefamilier på strekninga etter Vikbrua. Hanssen håper Sortland Kommune nå kan legge press på fylkeskommunen, som har ansvar for veien, slik at sikring av strekninga kan prioriteres.

– Vi har nå fått egen skole og til tross for at vi kun bor 2,5 km fra skolen må det benyttes buss til og fra grunnet særdeles farlig skolevei. Har Sortland kommune tenkt å gjøre noe med dette? Jeg vet dette er riksvei og fylket som avgjør, men dette er opp til Sortland kommune å få inn i planene og faktisk prioritere alle barn og unge som bor på nordsiden av byen. Heller gangvei enn bredbånd for å si det slik.

Hanssen mener hun og andre som velger å bosette seg utenfor bykjenren skal måtte beregne risiko for eget og barnas liv.

– Sortland kommune ønsker jo flere innbyggere til kommunen, og det er ikke alle som vil bo i leilighet midt i byen. Klarer kommunen å få på plass gangsti helt frem til Frøskeland vil dette bli en attraktiv plass å bo! Jeg hadde aldri trudd det skulle være fint å bo på Vikeidet, men her er utrolig flott, utsikt og fjell, natur og stillhet, når jeg ser bort fra det kommunen/fylket faktisk kan gjøre noe med. Å skaffe en trygg og sikker skolevei,og    å kunne besøke venner og familie uten at man sitter med hjertet i halsen for hver meter man beveger seg bortover Riksvei 820 Vikeidet.

Tar henvendelsen med i vurderingen

I sitt svar til Bodil Hanssen, sier Sortland Kommune at henvendelsen skal tas med i ny planlegging.

Brynjulv Øverby, rådgiver for Tekniske tjenester i Sortland kommune, skriver at det ikke er kommet henvendelser på strekningen tidligere og at det derfor ikker med i planverket.Det han skriver videre gir grunn til forsiktig optimisme for Hanssen og de andre som bor på strekninga Vikbrua-Frøskeland.

– Fv 820 er Nordland fylkes ansvar. Dette gjelder både drift, vedlikehold og utvikling av veianlegget, herunder evt bygging av gang-/sykkelvei. Det er likevel intet til hinder for at kommune og fylkeskommune kan samarbeide om å løse en oppgave med å bygge gang-/sykkelvei dersom denne blir prioritert. Sortland kommune har ingen foreliggende, konkrete planer for de tiltak du etterspør. Din henvendelse vil bli tatt med i vurderingen i kommende rullering av planen, skrives det

Forsiktig optimist

Svaret fra Sortland kommune gjør Bodil Hanssen til forsiktig optimist.

– Det er et langt mer positivt svar enn det jeg hadde forestilt meg. Det åpner for at dette kan løse seg på sikt og det viser at det nytter å si fra. Vi kommer til å fortsette å legge press på kommunen i denne saken slik at ordene følges opp, sier hun.

Ordfører Grete Ellingsen forstår Hanssens bekymringer.

– Jeg kan forsikre Bodil Hanssen om at fokus på trafikksikkerhet har høy prioritet i Sortland kommune og at innspillet vil bli overbrakt til Statens Vegvesen, sier hun.