Å gå inn i butikken på Jennestad er også ei reise i tid.

- Mye har forandra seg gjennom tida, men jamen er mye likt også! Folk var opptatt av å ta seg godt ut på bildene da som nå, og oldemor hadde også sin «facebook», sier Sortland museum i en pressemelding.

Refleksjon

Fotografiet har sin egen historie, samtidig som det blir brukt til å fortelle historier. Selv om det ikke er fotoapparatet som tar bildene, men personen bak, har endringene i fototeknikk vært med på å forme hvilke fotografier vi har tatt og hvordan de har vært brukt. Knep og teknikker er alltid blitt brukt for å oppnå de bildene en ønsker.

- Utstillinga innbyr til refleksjon om hvordan vi bruker fotografiet og hva et fotografi er – det skjuler ofte like mye som det forteller, sier museet.

Blant annet viser den det som sannsynligvis er Vesterålens eldste foto, tatt bare få år etter at Daguerre oppfant daguerreotypiet i 1839. Hans H Schultze, som var sorenskriver i Lofoten og Vesterålen på 1850-tallet, var bekymra for at verden skulle bli overvømt av bilder.

Arkivere

I dag er vi også opptatt av hvordan vi skal klare å ta vare på de viktige bildene. Det er noe av det museene bruker mye tid og tanker på, og utstillinga viser mange smakebiter fra museets arkiv. Vi blir blant annet kjent med flere Sortland-fotografer fra 1900-tallet.

Mange vesterålinger som i dag er besteforeldre er blitt avfotografert på en gyngehest i Skjegstads fotoatelier. I sommer kan de ta med seg barnebarna og fotografere dem på den samme gyngehesten.

Vår fotoarkivar har også satt sammen en serie bilder fra byen Sortland, tatt av fotografene Sigurd Skjegstad og Gunnar Grindstein.

I år der det 150-års jubileum for den nasjonalt kjente fotografen Anders Beer Wilse, og utstillinga viser et utvalg av bildene han tok i Sortland.

Sommeråpent i krambua

I samarbeid med Sortland kommune har Museum Nord – Sortland museum også denne sommeren åpen gammelbutikken i brygga på Jennestad. Butikken har originale handelsvarer fra perioden 1920-1982. I mer enn 140 år var det en gammeldags landhandel med kolonial, manufaktur og jernvarer.

- Her er hesteutstyr, tønneband, kaffeerstatning og B-såpe fra krigsårene, blomstrete kaffekopper, badehetter og papirtruser fra 1970-tallet - og det meste du ellers kan tenke deg.  Museum Nord - Sortland museum prøver å videreføre litt av denne tradisjonen ved å selge nye «krambuvarer», blant annet husflidsvarer, såper, drops, leketøy m.m., over den gamle disken.

Besøker du brygga, får du også oppleve hvordan et landsens poståpneri så ut, og kikke inn på kontoret til han som i mange år eide stedet, Ødbert Johanssen. Han administrerte både butikk, gårdsdrift, fiskehandel, dampskipsekspedisjon og graftittgruve. Bak butikken er det et utstillingsrom som gir et godt innblikk i aktiviteten på stedet i storhetstida de første tiårene på 1900-tallet.