- Den mottakelsen, den flotte musikken og dere fantastiske vesterålinger gjør meg bare rørt, sa Hennes Majestet Dronning Sonja under sin åpningstale til de fremmøtte på Galleri Jennestad  tirsdag.

– Jeg har i løpet av årene vært mye her i regionen. Det å komme til Vesterålen det er nesten som å komme hjem. Alle de menneskene jeg har møtt her har vært utrolig generøse, vennlige og imøtekommende, og måten jeg blir tatt i mot på her, jeg blir helt rørt jeg, sa Dronning Sonja.

I flotte omgivelser og strålende solskinn beveget dronningen seg fra kaia på Jennestad, hvor hun hadde blitt brakt i land fra Kongeskipet. Med toner til "Jennestadmarsjen" gikk hun gjennom skulpturparken sammen med gallerist Kåre-Bjørn Kongsnes.

Vel inne i Galleri Jennestad ønsket Kongsnes dronningen velkommen og opplyste at det første kunstverket allerede var solgt til galleriet selv, nemlig dronningens egendesignede krukke.

– Den har vi vært så frimodige og satt rød lapp på. Den skal bli værende her på Jennestad og skal bli den åttende skulpturen i skulpturhagen vår, sa Kongsnes.

Skryt

Videre under åpningen spilte Iris Coch vakkert på tverrfløyte 4. sats av Vårlåter. Dette, vakre ord fra sortlandsordfører Grete Ellingsen samt en fantastisk presentasjon av den kjente kunstihistorikeren Gunnar Danbolt førte til at dronningen måtte tørke en tåre.

- Det å være dronning og være kunstner er ikke lett. Det forstår alle, sa Danbolt til latter fra de mange fremmøtte. Med innlevelse og kløkt presenterte han kunsten til dronningen slik bare han kan.

- Disse grafiske trykkene gjør slik som kunsten ofte gjør, nemlig gir oss nye perspektiver på kjente ting. Der har dronningen vært særdeles dyktig. Da dronningen kom ut som kunstner tenkte jeg at det kanskje ikke var noe spesielt, men fra hennes lærermester Ørnulf Opdahl forsto jeg at hun hadde talent. Det vi ser her i dag viser oss at den uttalelsen stemmer, sa Danbolt.

- Nå ser jeg kunsten min på en helt annen måte, sa Dronning Sonja like etter. Hun takket så for at hun fikk lov å stille ut ved galleriet og lettet på sløret litt om hvorfor hun ønsket å stille ut på Galleri Jennestad.

-  Hver gang jeg har vært i Vesterålen har jeg vært innom her og sett. Og det er et fantastisk galleri med fantastiske mennesker. Det var derfor naturlig for meg og jeg er veldig glad for at jeg ble spurt.

Omfattende

På utstillingen vises 49 grafiske blad, i en rekke grafiske teknikker, samt 38 keramiske fat i forskjellige størrelser og fasonger. Utstillingen viser en rekke verk som aldri tidligere har vært utstilt, eller tidligere vært for salg. Det er første gang dronningen stiller ut i Nord-Norge og det er den største utstillingen hun har hatt.

Se videosak og intervju med dronningen i morgen her på VOL