Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge.

Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på 25 000 kroner.

Kraft og inspirator

Finnseth fikk prisen onsdag, under Festspillene i Nord-Norge. Begrunnelsen for at nettopp Finnseth får prisen er at han «er en levende kraft og inspirator i de sammenhenger der han framtrer og hans virtuose og rause spillestil med assosiasjoner til den avdøde basslegenden Nils-Henning Ørsted Pedersen smitter over på selv mere uvante jazzlyttere». Det skriver Festspillene i Harstad i en pressemelding.

Finnseth har vært sentral i det aktive jazzmiljøet på Sortland og er en stor inspirator for musikkelever ved både Sortland videregående skole og Heggen videregående skole i Harstad.

Minnefond

Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Tim Challmann fikk prisen i 2013.