Det var trangt om plassene inne i Kvitbrygga under torsdagens klimaseminar, som var et ledd i årets aksjon Klimapilgrim. Klimapilgrim 2015 bygger opp en forventning til klimatoppmøtet i Paris i november/desember, som en vandring fra Svalbard til Paris.

Kirkelig tyngde

Naturvern-organisasjonene opplever at Kirkens engasjement i klimaspørsmålet er med å gir ekstra tyngde, spesielt i kampen for å påvirke sentrale politikere.

Ikke uventet kom leting etter olje og gass opp som tema på møtet.

- Klimaforskere sier at fire femtedeler av det som er oppdaget til nå, må bli liggende i bakken. Hvorfor skal vi da lete etter mer? Og hvem skal ha rett til å ta opp den ene femtedelen? spurte Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

- Fattige land ser at vi i Vesten og i nord har skapt klimaproblemet, og de krever at vi tar vårt historiske ansvar med å kutte mest i utslippene. Uten det, blir det vanskelig å komme til enighet, sa han.

Globalt perspektiv

Wenche Cumming i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja understreket at det viktige nå er å ha politikere som sier nei til å la seg styre av store selskaper.

- Selv om Folkeaksjonen er geografisk avgrensa, har vi et globalt perspektiv. Politikerne må nå tørre å satse på fornybare ressurser. Hva kan vi gjøre? Fossilindustrien er opptatt av bunnlinja og børsen. Og de er blant de rikeste og mektigste, sa hun under møtet.

Nå sentrale politikere

Hun var blant de som roste kirka for sitt engasjement.

- Vi må bruke vitenskap og det moralske lederskapet til å legge press på sentrale politikere. Kirka har mye makt, og må bruke den, sa hun.

Det var også kirkens representanter enige i. Både biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard, og biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor Jørgensen, sto på innlederlista.

- Vi opplever allerede i skapelsesberetningen at Gud sier at mennesket må ta vare på jorda, sa Øygard.

Som student i 1981 skrev Øygard en oppgave der han mente at kirka kunne være premissleverandør, men burde være forsiktig med å gå inn på konkrete løsninger. Nå, drøye 30 år senere, mener han det samme, men poengterer at med økt forbruk i verden, bør kanskje kirka bli tydeligere.

- Jeg vil at vi skal tenke. Det gjelder både samfunnsengasjement og personlig livsstil, sa han.

Endringsvilje

Biskop Tor Jørgensen mener at man nå må ta grep. Han tror at det er stor endringsvilje blant folk til å leve et enklere liv for å bevare kloden. Samtidig stilte han selv spørsmål om kirken skal mene mye i politiske saker.

- Paven har makt og posisjon. Nå har han brukt den til å mene noe. Kloden står i fare, og fattigdommen øker. Hvorfor skal vi da bruke ressurser på å lete etter olje og gass, når vi vet at det er bortkastet?

Han sikter til Pavens manifest om miljø, som ble sluppet nylig. Der oppfordrer Paven blant annet verdenssamfunnet til å inngå forpliktende miljøavtaler.

Lars Haltbrekken takket kirka for sitt engasjement for miljøet, som blant annet er synlig gjennom denne pilgrimsreisen.

- Jeg er glad for at kirka engasjerer seg. Tusen takk for vår felles kamp for vår felles framtid, sa han.