Gutten deltok på Newtonrommet, et arrangement i samarbeid mellom Sortland kommune, Nordland Fylkeskommune og Newtonrommet.

Les også: - Jeg beklager det som har skjedd

Under en pause i arrangementet var noen av barna på parkeringsplassen på nordsida av Kulturfabrikken. En av guttene, en gutt i 12-13 årsalderen sto og sparket stein på parkeringsplassen. Det oppsto da en situasjon som førte til mye dramatikk.

- Barna var ute i pausa og luftet seg. Noen gutter sto og sparket stein. En av guttene sparket en stein som traff ruta på en forbipasserende bil. Mannen i bilen gikk så ut og overhøvlet guttene verbalt først. Så tok han tak i den ene gutten og dro han inn i bilen og kjørte avgårde. Dette skapte en ganske opphetet situasjon blant barn og lærere, sier oppvekstsjef i Sortland kommune, Erik Strand om situasjonen som først ble omtalt på Bladet Vesterålen sine nettsider mandag.

I kaoset som oppsto etter bortføringen ble politiet kontaktet. Så tok lærerrepresentanten fra Sortland kommune, en ansatt ved Sortland Skole, og ringte den bortførte guttens mobil. Læreren fikk tak i eleven og fikk snakket med han.

- Gutten satt da i baksetet på bilen fortsatt. Læreren fikk så gutten til å levere mobilen til mannen i bilen. Det endte med at mannen i bilen hudflettet læreren etter alle kunstens regler. Han var direkte truende og ufin, sier Strand.

- Oppskaket

Da politiet ankom Kulturfabrikken kom gutten gående til fots.

- Mannen hadde sluppet han fri like etter telefonsamtalen, forteller Strand.

- Hvordan var tilstanden til gutten?

- Han var forståelig ganske oppskaket. Da han kom bort til Kulturfabrikken kom reaksjonen på hendelsen. Det var forståelig nok ganske skremmende, sier Strand.

Sortland kommune har i dag levert inn anmeldelse i saken på to forhold.

- Vi har anmeldt mannen for frihetsberøvelse og for trusler mot vår ansatt, sier Strand. Dette er noe Midtre Hålogaland Politidistrikt bekrefter.

- Vi kan bekrefte at det var en episode med en bortføring av en gutt og at det i den sammenheng er levert inn to anmeldelser. Mer enn det kan vi ikke si, opplyses det fra politiet.

Foreldre varslet

Rett etter hendelsen oppsto ble foreldrene til gutten varslet. I ettertid har også foreldrene til alle barna som deltok på arrangementet opplyst om hendelsen.

- Dette gjorde vi for å sikre at de kan følge opp dette i ettermiddag. En slik hendelse kan føre til reaksjoner i ettertid. Det var veldig skremmende for både voksne og barn, sier Strand.

Les også: - Jeg beklager det som har skjedd

Annet syn

Et vitne VOL har snakket med fremstiller saken i et noe annet lys. Vitnet sier tror han kjørte forbi stedet like før hendelsen med den knuste ruta inntraff.

- Da jeg kjørte forbi Kulturfabrikken observerte jeg flere barn oppe på forstøttningsmuren mellom gata og den gamle kirkegården. Jeg reagerte på at det var folk oppe på muren, og lurte på hva de gjorde der. Jeg svingte godt utenom og tenkte at det så skummelt ut, det er fort gjort å falle ned og slå seg, eller i verste fall havne foran en bil, sier vitnet.

- Guttene skal også ha stått oppå muren og sparket ned stein i veibanen. Jeg synes det er betenkelig at lærerne som har ansvaret for barna ikke har bedre kontroll på elevene, sier vitnet.

Versjonen VOL har blitt fortalt av oppvekstsjef Strand er basert på forklaringen fra lærerne fra Sortland skole og Sortland Videregående skole. Lærerne var ute da hendelsen inntraff, men så ikke bortføringen.

- At noen av elevene var på muren stemmer, men de voksne hentet de ned. Hendelsen skjedde etter dette, sier Strand.