- En skal aldri være for sikker. Men om politikerne tør flytte Kystvakta ut fra Nord-Norge, hvor vi har vært i over 40 år og bygd opp en unik kompetanse som en ikke har noen annen plass i Norge, så er det noe som ikke stemmer. Hvorfor endre på noe som fungerer, spør han.

Les også: - Vil flytte Kystvakta

                - Kalkulert spill fra Forsvarssjefen

                - Lekkasjene stjeler fokus fra det som er viktig

Olsen sier han har til gode å se noen besparelser i en eventuell flytting.

- Jeg har ikke sett et eneste regnestykke som sier noe om besparelser ved å flytte basen, eller å dele den mellom to lokasjoner, som også er foreslått. Med det i bakhodet er det vanskelig å se at dette kan bli noe av.

- Tror du dette er kalkulert for å provosere til reaksjon på bakgrunn av hvor viktig nordområdene er politisk?

- Jeg tror ikke det er bevisst fra forsvarsledelsen.  Men at det er interesser i forsvaret som kan ha interesser for å gi enkeltopplysninger ut ser jeg ikke bort fra.

Om mot formonding hovedbasen flyttes, vil det være mulig å drifte like godt som i dag?

- Nei det tror jeg ikke. Det er flere grunner til det. Det ene er nærhet til der vi har den største aktiviteten. Det andre er at det som sjelden blir nevnt, er at når fartøyene kommer inn fra tokt eller drar ut, skal de briefes og debriefes. Det vil si at en går gjennom toktene og får informasjon og siste nytt, utstyr og lignende før de drar ut. Når de kommer inn skal de gi fra seg informasjon. Det kan ikke gjennomføres på samme måte med videokonferanse og lignende.

Han mener også det er lovmessige grunner til at det å flytte Kystvakta inn i en militær organisasjon vil være problematisk. Kystvakta ligger i dag under Påtalemyndigheten og er derunder en sivil organisasjon. I forslaget som er lekket, skal Kystvakta inn under militær ledelse.

- Om Kystvakta skulle gått inn i en militær organisasjon ville vi ikke hatt en synlig kystvaktorganisasjon. I henhold til grunnloven skal en heller ikke bruke militær makt på sivile, og da er det viktig å huske på at 90 prosent av våre oppdrag i løpet av et år er sivile. Hadde vi blitt lagt under militær organisering, ville det blirr vanskeligere å skille mellom det militære og det sivile, sier Olsen.

Bekymret for eventuell reduksjon

Det Olsen har bitt seg merke i av lekkasjene, er et forslag om å redusere antall fartøyer fra 15 til 13.

- Forslaget om å redusere antall fartøyer, ser vi alvorlig på med tanke på at vi er marginalt utrustet som det er i dag. Jeg ser det er snakk om å bruke droner i større grad til overvåkning, men en kan ikke bruke droner til størsteparten av de oppdragene vi utfører. Størstedelen av våre oppdrag går på å være tilstede, enten det er å bistå sivile til sjøs, følge en fiskeflåte eller andre oppdrag. En redukson i antall fartøy vil svekke redningsberedskapen radikalt i norsk økonomisk sone, sier han.

Totalt sett er det altsp 15 kystvakt-fartøyer langs norskekysten i dag. Det varierer mellom fem til seks i Sør-Norge og ni til ti i Nord-Norge.

- Jeg ville vært veldig forsiktig med å redusere på strukturen som er på et minimum i dag, sier Olsen.