– Etter så mange år på samme arbeidsplass er det på tide å prøve noe nytt, sier Erik Jenssen.

I forrige uke begynte Jenssen i et halvt års vikariat i fiskeriavisa Kyst og Fjord. Det betyr samtidig at han har takket av i Vesterålen Online, hvor han har vært med de siste 15 årene.

– Jeg kom i kontakt med VOL i forbindelse med at jeg leverte noen tekster til dem som frilansjournalist. Siden ballet det på seg, og snart ble jeg involvert i selve oppstarten av bedriften, forteller Jenssen.

Internetts «mørke middelalder»

Utviklingen på nettet har vært rivende siden slutten av 90-tallet, noe Jenssen, bokstavelig talt har fått føle på kroppen.

– Vi starta opp i det jeg kaller internetts «mørke» middelalder, en tid da data fortsatt var forbeholdt spesielt interesserte. Etter hvert fikk både vi og leserne bedre linjer og utstyr, og det begynte å ta av. Jeg husker for eksempel godt da vi kjøpte vår første bildetelefon litt inn på 2000-tallet og kunne overføre bilder direkte fra ulykker og andre hendelser. Det var tider det, mimrer Jenssen nostalgisk.

Den erfarne journalisten har også reflektert mye over VOLs geografiske spredning de siste årene.

– Det er litt artig å tenke tilbake på at VOL var et påfunn fra Bø, en idé fra yttersida. Det ble et helt naturlig ståsted for oss, og Sortland ble nesten dekt med utenrikspolitiske øyne. I dag er det jo annerledes, men jeg tror det var viktig for VOL å ha det utgangspunktet den gangen avisa var ny, sier han.

Galskap

Selv om 43-åringen har skiftet beite for å søke nye utfordringer, innrømmer han at det ikke er med lett hjerte han forlater VOL.

– Å forlate VOL er egentlig galskap. Egentlig er det en plass jeg kunne vært til jeg var pensjonist. Samtidig er jeg ikke så sikker på at det er så lurt og har konkludert med at det kan være lurt å forlate det trygge, slår han fast.

Jenssen har jobbet mye med fiskerijournalistikk i både VOL og de andre lokalavisene han har jobbet for, og har oppparbeidet seg en god grunnforståelse for fiskerinæringen. Likevel er det med en viss respekt han nå har gått inn i ny jobb.

– Det er mye nytt å sette seg inn i. Nå skriver jeg for eksempel en sak om tørrfisk i Lofoten, der jeg stadig må undersøke ting jeg rett og slett ikke vet, som for eksempel hva et fornuftig hengekvantum er, og hvor de nå egentlig selger all denne tørrfisken, smiler han.

Brenner ingen bruer

At Jenssen har sluttet i VOL, er ikke ensbetydende med at han har kuttet båndene til bedriften han har vært med på å bygge opp.

– Jeg brenner ingen bruer. Dessuten har jeg kontor like ved VOLs lokaler og kommer nok til å utveksle saker og bilder i tiden som kommer, sier han.

Det er heller ikke utenkelig at Jensen vender tilbake til VOL en vakker dag.

– Hvem vet. Nå har jeg i første rekke et vikariat ut året, så får vi se hva som skjer etter det. Det er ikke umulig at jeg blir frilanser, men samtidig er jeg åpen for det meste og kan like gjerne dukke opp i kassa på Rema, slår Erik Jenssen fast.