I går skrev VOL om den engelske forfatteren og syklisten Andrew P. Sykes som slaktet Sortland etter å ha syklet gjennom byen i forrige uke: "Jeg har oppdaget Norges minst inspirerende by", skrev han blant annet på Twitter.

Den lite oppløftende karakteristikken av Blåbyen, begrunner han blant annet med at det var lite å finne på og ikke noe særlig fint.

Spøkelsesby

Saken har skapt stort engasjement hos VOLs lesere på Facebook, der kommentarfeltet nærmest har rennt over av engasjerte innspill og utspill.  Svært mange er faktisk enig med den engelske globetrotteren:

"Jeg er helt enig. Dessverre. Sortland er blitt en spøkelsesby, spesielt i helgene. Alt skjer på de to sentrene, men resten av byen stort sett kun består av kontorer og noen få butikker", skriver Sigrid Nordseth.

Frode Johansen sparer ikke på kruttet, og mener at noe må gjøres:

"Sortland er tragisk. Og dette skal være midtpunktet i Vesterålen. De som styrer kommunen burdre virkelig finne på noe annet. Det er en skam for hele Vesterålen at Sortland ikke har noe tilbud til turisten. Skilting og informasjon er tragisk", skriver han.

"Han har jo bare satt ord på det MANGE av oss mener om Sortland", skriver Rachel Madsen.

Odd-Erik Larsen er både i det sarkastiske og ironiske hjørnet, og flesker til med følgende kommentar:

"Det kan æ ikkje skjønne. Æ mene, vi har jo Kystvakta, kvitbrygga og Steirotoppen. Ka e det egentlig turistan forvente, hæ?", skriver Odd-Erik Larsen.

-Hyggelig omtale

Sykes har ikke bare hatt negative opplevelser på sin ferd gjennom Vesterålen, og skryter for eksempel uhemmet av Andøya.

– Jeg likte Andøya veldig godt, ble veldig fascinert over stedet. Det er nesten som de har mange hemmeligheter gjemt her, fortalte Sykes til VOL.

Dette er søt musikk i ørene til Bjørnar Sellevold, som er næringsjef i Andøy.

– Så vidt jeg forstår er ikke dette hvilken som helst syklist, og det er veldig hyggelig at han omtaler oss i så gode ordelag, sier han.

Tre årsaker

Sellevold tror det i hovedsak er tre årsaker til at Andøya er såpass populær blant tilreisende.

– Jeg tror det handler om tre ingredienser, nemlig naturen, at folk er ekstra hyggelig, og ikke minst all den gode maten man får, helt fra Andøya friluftsenter, sier han.

Når det gjelder Sortland, synes Sellevold at Sortland slett ikke er et så kjedelig sted som den engelske syklisten hevder.

– Det må ha vært mye tåke da han var der. Eidsfjorddelen i Sortland, for eksempel, er veldig vakker å kjøre gjennom. Og så finnes det en del hyggelige mennesker der også. Dessuten har Sortland Vesterålens peneste ordfører. Hun er en attraksjon, understreker Sellevold.

Men næringssjefen i Andøy innrømmer også at det er en ting med Sortland som han er mindre begeistret for.

– Veiene er enda dårligere enn de er i Andøy, slår Bjørnar Sellevold fast.