Initiativet ble tatt etter at Høyres Roar Wessel Olsen tok et oppgjør med negative kommentarer om Sortland.

Kommentarene kom etter at SortlandsAvisa og VOL skrev saker om en engelsk forfatter som ga byen det glatte lag etter et besøk.

Olsen oppfordret i et leserinnlegg folk til å gjøre noe, istedenfor å klage.

Les innlegget her: Byen er uslepen, ikke stygg

Nok en gang ble kommentarfeltet på sosiale medier hyppig brukt.

Flere tok initiativ til å få gjort noe for å bedre sentrumsforholdene. Da ble «Operasjon tangtrapp» foreslått.

– Selve tanga er ikke det viktigste. Det får neppe flere turister til å handle på Sortland om vi fjerner den. Men hvor vanskelig kan det være å fjerne litt tang? Dette er en symbolsk start på at Sortlandsborgere tar grep, sier Caroline Meier som er én av initiativtakerne.

Ett trinn av gangen

Den opprinnelige ideen kom fra Airin Nilsen, som mente tanga skjemte Torghuken. Etter dette spant flere på ideen.

– Jeg og ungene satt og spiste is på flytebrygga, da jeg kikket inn og så trappa, som så helt forjævlig ut. Det er forbausende at trappa ikke er pusset opp før, slik at den kan brukes til å sitte på og se utover sundet. Vi skal jo tross alt være en havsby, sier Nilsen.

– Og det kom opp igjen da jeg så innlegget til Roar Wessel Olsen om å gjøre noe for byen. Mange ble enig om å møtes til tangdugnad. Og vi oppfordrer hvem som helst til å komme. Det er ikke bare for dugnadsarbeidet vi vil at folk skal komme, det er også for å få møtes sosialt i byen, og for å vise at folk bryr seg, sier hun.

– Jeg for min del har lyst til å bidra til en positiv ånd i byen. Ett trinn av gangen, som vi «Operasjon tangtrapp», forteller Caroline Meier.

Oppmøtet er klokka 20.30 på torget i kveld.

Kommunen har varslet at de ser positivt på dugnaden.

– Kommunen elsket initiativet. De ville ha mer av denne type tiltak. De skulle hjelpe oss med utstyr, forteller Meier.

Airin Nilsen er enig med Wessel Olsen om Sortlands utseende.

– Jeg er enig i at byen ikke er stygg, men uslepen. Men hvis ingen gjør noe, vil byen til slutt bli stygg. Det er fint å gjøre ting på dugnad, men hvis kommunen ikke vedlikeholder det i tillegg, blir dugnadsarbeidet bortkastet. Kommunen bør omfavne små forslag til dugnad, de betaler jo ingenting for dugnadsarbeidet. Og mange små jobber som gjøres på dugnad, kan skape store forandringer i bybildet, sier Airin Nilsen.

Les også: VOLs lesere enige i turistslakt av byen

Håper på mer

I gruppa «Drømmen om Sortland» på Facebook har det i den siste tiden blitt debattert mange av de mindre appellerende delene av Sortland.

– Jeg tenker at mange så at Drømmen om Sortland endret seg til «Marerittet Sortland». Mye av bygningene ser ikke ut som i Henningsvær, men byen er mer enn bygningene. Det er også menneskene, og vi må begynne med handling. Da er et trinn med tang et fint sted å begynne, sier Caroline Meier.

PS: Det er varslet skuffkake og kaffe til dugnaden.