– Jeg er blakk, så dette er helt genialt, forteller Christian Aavitsland.

Han er en av flere elever som har tatt godt imot Sortland videregående skoles nye tilbud om frokost før skolestart hvert morgen.

– Fordelen med å spise frokost på skolen er blant annet at du slipper å stresse med å lage frokost hjemme, slår han fast.

Celine Krey Pedersen, som også er elev ved skolen, synes også mye om frokostiniativet.

– Det gjør at elevene kommer tidligere på skole istedet for å ligge hjemme, sier hun.

Fylkeskommunalt

– Det er fylkeskommunen som har satt av penger for at vi kan gjøre dette. Intensjonen er blant annet å forhindre frafall og at elevene presterer bedre. Frokosten skal være en god start på dagen, sier rektor ved Sortland videregående skole, Rune Lødemel.

I første omgang skal frokostprosjektet, som også blir gjennomført på skolens avdeling på Kleiva og Myre, vare frem til jul.

Næringsrik mat

Maten som elevene får servert, er av det næringsrike slaget. Det betyr at pålegg som for eksempel Nugatti og Peanutsmør, ikke er å finne på påleggsfatet.

– Her snakker vi om grovt brød, melk, havregrøt og normalt pålegg, forteller rektoren.

Mange av elevene ved skolen kommer langveis fra

– Flere av dem som for eksempel kommer fra Bø og Øksnes, har ikke spist frokost før de kommer på skolen. Da vil frokost være etterlengtet, understreker Lødemel.

Hyggelig og sosialt

I tillegg til den eræringsmessige delen, presiserer Lødemel at frokosten også har en sosial side.

– For eksempel kan lærerne og elevene spise frokost i lag og ha det hyggelig i lag. Det er mange muligheter, og vi skal tilpasse konseptet litt etter hvert, sier han.

Å ta med maten tilbake til klasserommet, er derimot ikke et alternativ.

– Målet er at elevene skal være ferdig med å spise før timen begynner. Det kan selvsagt bli utfordrende når vinteren kommer og værforholdene fører til bussforsinkelser, men vi satser på at det skal gå bra, sier Lødemel.