I sakspapirene fra rådmann Rolf M. Lossius kommer det frem at politkerne skal stemme på et forslag om at det opprettes en treårig stilling som næringssjef/prosjektleder. Kostnadene for stillingen skal inndekkes gjennom finansiering av ulike næringsprosjekter og at stillingen skal være selvfinansierende innen utgangen av november 2016.

Foran møtet var både posisjon og opposisjon glade for forslaget for rådmannen, mens begge hevdet de var årsaken til at saken hadde blitt tatt opp.

- Må lære av Bodø

Ellingsen mener at Sortland nå har mange gode jern i ilden for å utvikle næringslivet. Med vedtatt byplan og en kommende næringssjef tror hun Sortland er på rett spor.

- Med næringssjef på plass vil vi ha et godt grunnlag å jobbe videre med. Sortland er sterk og kan bli enda sterkere i åra som kommer. Fylkeskommunen ønsker å satse på Sortland som regionssenter og med de planene er det essensielt at vi har noen som trekker i taumene og har oversikten.

1. september får Sortland besøk av Bodø regionens utviklingsselskap. Det er et selskap startet av næringslivet i Bodø for å utvikle det videre. Under deres besøk vil det bli arrangert et åpent møte.

- De er eid av næringslivet, men jeg tror vi kan trekke mange linjer til Sortland fra det de har gjort der og vi kan lære mye, sier Ellingsen.

Næringsplan

Ellingsen mener noe av det første en næringssjef må få på plass er en revidert næringsplan.

– En næringssjef må være med på å jobbe frem en revidert næringsplan og jobbe på tvers av organer og avdelinger og se det store bildet også opp mot en byplan, en arealplan og andre viktige planer, sier hun.

Dette er også opposisjonen enige i.

– Vi har en næringsplan i dag, men den må oppdateres. Det er et naturlig første steg for en næringssjef, sier Arild Inga i Arbeiderpartiet.

- Må få mandat

Et av de viktigste punktene som må ivaretas for en næringssjef er ifølge Inga og Jacobsen at vedkommende får mandat til å gjøre jobben sin.

– For det første så må det på politisk nivå legges føringer for hvordan en vil ha næringsutviklingen. Den bør igjen føre til en instruks for næringssjefen og et mandat slik at næringssjefen får fritt spillerom innenfor visse rammer til å gjøre en så effektiv jobb som mulig. Om det skjer, kan en næringssjef jobbe på tvers av mange næringer og roller for å gjøre en effektiv og god jobb, sier Inga.

– Viktig

Rådmannen sa i sine sakspapirer at det er viktig å få på plass en næringssjef siden det i dag er begrensede ressurser til å drive næringsrettet utviklingsarbeid og at kommunen har stor fokus på å tilrettelegge for næringsvekst gjennom blant annet byplanen, som skal opp til votering på samme møte.

– Samtidig har Fylkestinget i Nordland har vedtatt igangsatt et arbeid for å styrke regionsenterbyene i Nordland. Sortland er en av ti regionsenter i Nordland. I denne forbindelse skal det utarbeides «Regional plan for by- og regionsenterpolitikk». Planarbeidet er i ferd med å starte opp og skal være avsluttet ved utgangen av 2016. Sortland vil være en viktig bidragsyter i denne sammenheng samtidig som vi vil forhåpentligvis få et godt planverk på plass, heter det i papirene.

– En styrking av administrasjonen vil innledningsvis kunne prioritere arbeidet med næringsplan/Regional plan for by- og regionsenterpolitikk som et første prosjekt. Deretter vil næringsplanen i hovedsak prioritere hvilke prosjekter som det skal jobbes med. I arbeidet med prosjektet, må det være fokus på Sortland sin rolle som en tilrettelegger for vekst i også nabokommunene, skrives det videre.

Enige

Resultatet ble et enstemmig vedtak i torsdagens formannskap.

- Jeg er veldig glad for at denne saken nå kommer opp. Forhåpentligvis vil denne etter hvert bli selvfinansiert gjennom prosjekter.

– Vi har sett en stagnasjon i næringslivet de siste åra, og det er viktig at vi tar tak nå. En næringssjef vil få en strategisk rolle i arbeidet mot næringslivet lokalt, men også kunne trekke i trådene mot Nordland Fylkeskommune og innovasjonsinstanser, sa Grete Ellingsen (H) i formannskapet.

Sigurd Jacobsen i Sortland Ap er enig.

- Det er en god sak for Sortland at vi får på plass en stilling som næringssjef, det er ingen tvil om at det er bred enighet om at det er noe vi ønsker. Det vi ser er at utviklinga, spesielt når det gjelder antall nyetableringer i Sortland, går ganske mye ned. Man skal ikke si at alt skyldes at man ikke har hatt næringssjef, kommer og tilbake til det i næringsanalysen – synes det er veldig bra at vi får det med og jeg støtter innstillinga, sa han.

Etter vedtaket torsdag vil nå jobben med å få på plass detaljene og etter hvert få ut en stillingsutlysning starte.

- Nå gjelder det bare å få rett person inn, sier Ellingsen til VOL.