Bildene er laget i en periode på 35 år, mellom 1955 og 1990. Utstillinga viser i tillegg illustrasjoner fra Arbeidermagasinet fra 1930-tallet, skriver Sortland Museum i en pressemelding.

Espolin Johnson har i stor grad hentet sine motiv fra barndommen i Finnmark og ungdomsårene i Bodø, enten selvopplevd eller gjenfortalt. Selv om han bodde 60 år av livet sitt i Oslo, lengter han etter den nordlige landsdelen hele livet, heter det i pressemeldingen.

Minner fra oppveksten

I utstillinga kan man følge Espolin Johnsons liv, inkludert minner fra oppveksten, som illustratør av norsk litteratur, deriblant "Den siste Viking", av Johan Bojer, og gjennom bildene han laget etter møtet med Lofoten på 50-tallet. De som besøker utstillingen, får også muligheten til å se Kine Aunes film, "Det var alltid en lengsel". En film om og med billedkunstneren Kaare Espolin Johnson".

Utstillinga er blitt til i samarbeid med Galleri Espolin i Kabelvåg.

Museet vil selge fotografiske reproduksjoner, postkort og suvenirer med kunstmotiv, og i utstillingsperioden vil det også bli foredrag om Kaare Espolin Johnsons kunst.

Fiskerbonde

Espolin Johnson ble føst i Surnadal, i Møre og Romsdal i 1907 og døde i Oslo i 1994. Han debuterte på Høstutstillingen i 1932, var illustratør til Arbeidermagasinet, og i flere bøker, inkludert "Vett og Uvett". Motivene der tok utgangspunktet i den nord norske fiskerbonden.