I forbindelse med etableringen, var de spente på om det ville klare å rekruttere nok medlemmer. Tirsdag, i forbindelse med lansering av partiprogrammet, slo de fast at det siste året nesten har vært friksjonsfritt.

–  Det har gått over all forventing. Selv om vi ikke har satset aktivt på medlemsrekruttering, har vi nå 26 medlemmer, forteller leder Toine C. Sannes.

– Vi nyter selvsagt godt av den grønne bølgen som skyller over landet nå. Etter at Rasmus Hansson kom inn på Stortinget, har vi sett en stor oppsving både lokalt og nasjonalt, skyter Bent Bakkan inn, som sitter i styret i MDG Sortland.

– Vi opplever en stor interesse for Miljøpartiet De Grønne lokalt, og mange er nysgjerrige hva partiet kan bidra med i Sortland og lille Vesterålen, sier Sannes.

Variert liste

Miljøpartiet De Grønnes liste i forbindelse med kommunevalget, består av 25 personer, der den eldste er født i 1944 og den yngste i 1997. Ti av personene er kvinner. Partiet er fornøyd med sammensetningen.

– Vi har en sammensatt liste, både når det gjelder kjønn alder og yrke, presiserer Toine C. Sannes.

Kjernesaker

Sannes forteller at styret har brukt god tid på programmet, for at det skal være så gjennomarbeidet og solid som mulig.

– Vi ønsker at det skal skinne gjennom at dette er sikkelig arbeid, sier Sannes.

Når VOL spør om hvilke saker som har størst betydning for partiet, blir blant annet klimaplan, gratis frokost til alle i grunnskolen, bilfritt sentrum og styrking av skolehelsetjenesten trukket frem som eksempler.

– Målet vårt er at Sortland kommune skal ha en klimaplan som inneholder ambisiøse mål og forpliktende tidsfrister. Vi vil ha et grønt skifte i alle sektorer, sier Sannes.

– Når det gjelder styrking av skolehelsetjenesten, mener vi at det er en svært viktig sak. Sortland kommune er dårligst i klassen når det gjelder skolehelsetjeneste. Vi mener at elever skal ha mulighet til å snakke med helsesøster oftere enn en gang i måneden, fortsetter Sannes.

Bilfritt sentrum, er også svært viktig for partiet. De mener at Sortland, ved å legge til rette for trivsel og særpreg i sentrum, kan bli et mer attraktivt handelssentrum, og vil blant annet begrense tallet på biler i kjernesentrum.

Vippeposisjon?

Styret i MDG er ikke tvil om at Sortland har bruk for Miljøpartiet.

– Vi mener at Miljøpartiet De Grønne er viktig for Sortland, uavhengig av hvem som sitter ved makta. Vi skal bidra til å trekke Sortland i en grønnere retning, understreker Toine C. Sannes.

Valget er bare to uker unna. Selv om styret i partiet har snakket om litt om hva som eventuelt skjer dersom de får plass i kommunestyret, tar de ingen ting for gitt.

– Kanskje vi kommer i en vippeposisjon i kommunestyret, noe som ville vært en god situasjon for oss, sier Sannes.

– Vi bruker ikke for mye tid på å spekulere. Til syvende og sist er det opp til velgerne å bestemme, så får vi se, slår Bakkan fast.