- Først og fremst: endelig! innledet rådmann Rolf Lossius behandlingen av saken om byplan for Sortland med.

- Det har vært fire år med behandling. Det er ingen planer som har vært diskutert mer i denne perioden. Vi har hatt mye fighting og fronting av særinteresser, fortsatte han.

Han mener nå at måten Sortland kommune har løst problematikken rundt innsigelsene og innspillene på, med å definere presist hva kommunen ønsker, vil bli brukt som en mal også for andre kommuner.

Fornøyd

Lossius tror nå at de fleste skal være ganske fornøyd, selv om han tror at ingen vil være 100 prosent fornøyd med planen.

- Vi har vært med på å skape et rom for alle særinteresser, hvor utgangspunktet er at planen skal være til det beste for alle den angår. Det er en god plan, sa Lossius.

Lang debatt

Debatten om byplanen ble, ikke uventet, forholdsvis lang.

Rødt mente at det Christoffer Ellingsen omtaler som de viktige intensjonene, ikke har blitt ivaretatt i denne planen.

- Hva er det som har styrt utviklinga i Sortland sentrum? I stor grad oppfatter Rødt at det er boligutbyggerne, sa Ellingsen fra talerstolen.

Gjentatte ganger fremmet han forslag om å få inkludert gågate i sentrum i byplanen.

Bilfri Strandgata

Nettopp gågate i Strandgata ble også fremmet som forslag fra SVs Synnøve Hauge.

- Det er på tide. Det er forferdelig med biltrafikk i sentrum, sa hun.

Det fikk ikke Rødt og SV støtte for, verken fra posisjon eller Arbeiderpartiet.

I debatten før votering spurte Grete Ellingsen (H) om muligheten for gågate er ivaretatt i byplanen, også om kommunestyret ikke skulle slutte seg til Christoffer Ellingsens forslag om gågate.

- Ja, det er ivaretatt, var det kontante svaret fra rådmannen.

- Har tatt lang tid

Arbeiderpartiets Sigurd Jakobsen gikk hardt ut mot posisjonen om deres endringsforslag som ble smelt i bordet på formannskapsmøtet i februar i fjor.

Posisjonen leverte den gang en rekke endringsforslag, som utsatte behandlingen.

- Vi ble ganske overrasket over at posisjonen kom med mange nye elementer. Mange av disse forslagene var av en sånn karakter at de fikk mange innsigelser, noe som gjorde at planen ble forsinket, sa Jakobsen.

- Trengte tid

Det fikk varaordfører John Hempel (Frp) til å reagere:

- Dette er en så stor og viktig plan at vi synes vi skal behandle den forsvarlig, og da trenger i mer tid. Mitt spørsmål til Arbeiderpartiet er: har vi en bedre plan i dag, enn vi hadde for 1,5 år siden? spurte han fra talerstolen.

- Dette har vært en lang prosess, og vi hadde opplevelsen av at vi hadde mulighet til å spille ball med administrasjonen og folket før førstegangsbehandlinga, svarte Jakobsen.

- Vi ville ikke legge føringer for rådmannens arbeid med planen. Førstegangsbehandlinga i formannskapet for 1,5 år siden, var første gang vi med politisk makt hadde anledning til å legge våre hender på planen, repliserte Hempel.

- Behold jordbruksareal

Arbeiderpartiet leverte torsdag endringsforslag, som de også gjorde i formannskapet – men ble nedstemt, om å beholde et areal ved Markveien, sør for Blåheiveien, som landbruksareal.

I formannskapsmøtet frarådet byplanleggerne politikerne å trekke området ut av planen.

- Det finnes ikke andre gode alternativer til slike næringsformål, sa byplanlegger Raina Kristensen på forrige ukes møte.

Et enstemmig kommunestyre vedtok byplanen – fulgt av applaus til seg selv.

I tillegg ble Rødts forslag om at det innenfor byplanen åpnes for vurdering av gågate, enstemmig vedtatt.

Arbeiderpartiets endringsforslag, samt SVs forslag om områder på Strand, samt om byggehøyder mot sjøen, falt mot opposisjonens 12 stemmer. Rødt fremla også andre endringsforslag, som falt mot partiets egne to stemmer.