Grunnmuren i huset står på steiner som igjen står på leirbunn. Huset har rett og slett ikke fundament. Foto: Morten Brox Pedersen

Vi må tilbake til like etter kjøpet i 2013 for å finne starten på sagaen. For da de hadde bodd noen måneder i huset på Bønes, begynte det å lukte på badet i førsteetasjen. Morten, som er snekker i sitt daglige virke, ante ugler i mosen og begynte å rive badet for å finne kilden til lukten. Han fant så at det hadde blitt kledd inn en gammel vannskade i veggen med membran.

– Her hadde det nå begynt å råtne, noe som førte til lukten. I tillegg hadde hele rekkverket rundt huset begynt å råtne. Dette var nytt like i forkant av at vi kjøpte huset samme år, opplyser Morten.

Han kontaktet Protector og ble i 2014 tilbudt 100.000 kroner for å dekke skaden.

– Dette var jo alt for lite. Alle vet at bad koster. Men jeg tok på meg så mye av jobben jeg kunne selv og sparte penger på det på den måten. Vi måtte bare få det gjort. Sønnen vår var nyfødt og vi kunne ikke stå der uten bad, sier han.

Advokat Morten Elvevoll: – Skammelig saksbehandling av Protector Morten Brox Pedersens og Andrea Sørmos advokat, Morten Elvevoll, er ikke nådig i sin kritikk av forsikringsselskapet Protector. Uten gulv i kjeller

Saken som nå er gående begynte i 2016. Ei tid før familien flyttet inn hadde en tidligere potetkjeller under huset blitt gravd ut og gjort om til leilighet. Da Morten så fuktflekker på veggene i kjelleren i 2016, begynte han å undersøke.

– Ifølge tilstandsrapporten på boligen skulle det være støpt gulv med ny drenering, forteller Morten.

Dette viste seg ikke å stemme. For da de rev laminatgulvet fant de ifølge Morten først et spongulv som lå oppå et gulv av isopor som var gjennomtrukket av vann.

– Under var det ingen betong, kun grus. Det sto også vann over hele «gulvet». Jeg ble sjokkert og har aldri sett noe lignende, sier han.

Den nye dreneringen viste seg også å være feilaktig ifølge Morten.

– Det viste seg at den lå femti centimeter over gulvet for det første. Den skal ligge tyve centimer under. Så viste det seg at der dreneringen skulle renne ut, var det høyeste punktet. Dermed rant alt vannet inn under huset, forteller Morten.

Protectors advokat, Tommy Ravndal: – Vi har behandlet saken godt Protectors advokat, Tommy Ravndal, sier til VOL at de behandler saken så raskt de kan og mener behandlingen har vært god. Han tar imidlertid selvkritikk på at familien har fått beskjed om å flytte ut innen seks uker. Fikk erstatning

Igjen ble det sak med Protector og i fjor sommer fikk familien innvilget erstatning på 700.000 fra selskapet. Morten fikk så leid inn en entreprenør til å starte jobben med graving rundt muren ute, mens han skulle begynne inne. Planen var å grave for så å isolere rundt muren ute, samt utbedre det som måtte inne i leiligheten.

Noen dager inn i jobben, trakk entreprenøren seg ut av jobben. De hadde nemlig funnet en feil i konstruksjonen på grunnmuren som gjorde at de ikke ønsket å ha jobben.

– Det viste seg at en halv meter med grunnmur og fundament manglet under huset. Det er ikke fundament. Hele huset står på en liten steinmur som igjen står på leire. Dette fører til settingsskader som bare blir verre og verre. På det aktuelle området har det blitt sprøytet betong inn i grunnmuren for å få det til å se bra ut innvendig, men utvendig er det ikke noe mur.

Dette fører til at huset ikke står stødig og det merkes mer og mer på huset i dag, ifølge Morten. Han forteller at huset er skjevt og at man ser det på karmer og vinduer.

– Vi kan se rett ut gjennom listene på ytterdøra for eksempel. Dette blir også verre uke for uke og vi er spente nå som våren kommer og med all snøsmelting og vann som skal forbi her, sier han.

Siden De ikke kan gjøre noe med huset så lenge saken med forsikringsselskapet pågår, vil tilstanden bare bli verre og verre siden muren nå står eksponert mot vann og vær.

Uenige

Da feilen ble oppdaget for omlag et halvt år siden, ble det ny runde med Protector.

De ville først at grunnmuren skulle ordnes ved at en la en ny grunnmur på utsiden av den gamle. Dette mente Morten og samboeren ikke var nok.

– De hadde leid inn en takstmann som mente det var nok. Vi leide inn Asplan Viak som mener at eneste løsninga for å få huset i stand er å løfte huset av sokkelen og over på en ny. Dette mener de vil koste om lag 1,2 millioner kroner og at dette er eneste måten å «redde» huset på.

Protector har siden sin første vurdering snudd i saken. Nylig tilbydde de familien å heve kjøpet til den nette sum at 1,8 millioner kroner. 50.000 mindre enn de betalte for det i 2013.

– Det er ikke aktuelt. Vi hadde i 2014 en verdivurdering på huset på 2,6 millioner. Jeg har lagt mye arbeid inn i huset og vil gå i tap i rene penger med over 100.000 kroner om jeg sier ja til 1,8 millioner. I tillegg har jeg brukt store summer på advokater, takstmenn i tillegg til det arbeidet jeg har gjort selv, sier han.

Vil kaste de ut

Familien har gitt beskjed at de ikke vil akseptere tilbudet. De vil da heller at huset skal flyttes over på ny sokkel. Totalpris på dette er foreløpig uvisst, men det vil koste minimum 1,2 millioner. I tillegg kommer da prisen på skadene i kjelleren.

Så kom det en ny beskjed fra Protector.

– Jeg fikk telefon fra advokaten vår denne uka. De har sendt brev og sier vi har seks uker på oss å flytte. Dette uten at vi er enige om noen avtale. Om vi ikke følger dette, vil vi få mulkter for å ikke følge pålegge. Det er helt utrolig oppførsel.

Ikke alene

Morten og samboeren sier de nekter å godt tilbudet som er kommet.

– Godtar vi det vil vi være helt ute av boligmarkedet i lang tid fremover. Vi vet at vi ikke er de første som opplever å bli behandlet slik. De prøver rett og slett å skremme oss til å godta en avtale som vil ødelegge for oss. Det har man sett eksempler på fra hele Norge, sier Morten.

Nettopp derfor ønsker han å gå ut i media.

– Jeg vil at folk skal få øynene opp og være litt varsomme når de kjøper hus. Skal de kjøpe et som er litt gammelt, må de passe seg og ha med fagfolk. For det viser seg at man ikke kan stole på den infoen en får og når infoen er feil, kan en ikke stole på forsikringsselskapene.

Huset deres er også blitt et samtalemne.

– Uansett hvor vi går, så hører vi snakk om huset våres. Det ser ikke ut slik det er nå, men vi har ikke noe valg. Mens vi er i tvist med forsikringsselskapet, kan vi ikke gjøre noe. Om vi løfter en finger, ses det på som at vi tar ansvar for sånn det ser ut. Det kan vi ikke.

VOL har vært i kontakt med tidligere eier av huset. Den tidligere eieren ønsker ikke å kommentere saken, men henviser oss til advokat Ottar Nilsen. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.