Det er sammen med orkesteret Ensemble Allegria at Oda Gihle Hilde fra Sortland er nominert til Statoils talentstipend i klassisk musikk. Prisen er på en million kroner og deles ut 19. november under Statoil høstkonsert i Oslo.

Første gang

Stipendet er en del av Statoils talentprogram Morgendagens Helter, som handler om å løfte frem mennesker med evne og vilje til å tenke annerledes og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater. Det er første gang at et helt orkester er nominert til denne gjeve prisen.

Ensemble Allegria, er et orkester bestående av rundt 20 musikere i alderen 20-26 år og har sitt utspring i miljøet rundt Barratt Due musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole i Oslo.

Klassiske talenter

- Som i idretten er det viktig med en heiagjeng. Morgendagens Helter programmet handler om å støtte og hjelpe nye talenter opp og ut i verden. Slik ønsker vi å støtte og inspirere norske klassiske talenter, sier Marius Rosenberg Amundsen, sponsoransvarlig i Statoil.

Årets nominerte er:

Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj, er 18 år fra Oslo og studerer ved Barratt Due Musikkinstitutt. I vår vant han som første nordmann den svært prestisjefulle konkurransen Europeiske Kringkastingsunionens solistkonkurranse for klassiske musikktalenter.

Ensemble Allegria, er et orkester bestående av rundt 20 musikere i alderen 20-26 år og har sitt utspring i miljøet rundt Barratt Due musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole i Oslo. Deres faste konsertmester og kunstneriske leder er Maria Angelika Carlsen.

Guro Kleven Hagen, fiolin, fikk i mai 2010 andrepris i Eurovisjonens konkurranse for unge

musikere i Wien og debuterte med Oslo-filharmonien våren 2011. 18-åringen fra Valdres har spilt med flere andre symfoniorkestre, bl.a. Kringkastingsorkesteret og Karelia Opera Orchestra i Russland.

Ingeborg Schübeler Gillebo, Mezzosopran, er utdannet ved Opera akademiet i København og Norges Musikkhøyskole. Hun har sunget konserter i over hele verden fra London og Concertgebouw i Amsterdam til Tryllefløyten i Stavanger og den Norske Opera og Ballett. Hun kommer opprinnelig fra Øyer i Oppland.

Åpner for ensembler

I år er det også stipendet fornyet ved at det er åpnet for at ensembler, trioer og grupper med en gjennomsnittsalder opp til 28 år kan delta.

- Vi synes det i år er spennende å kunne ønske grupper og ensembler velkommen til å kjempe om prisen, sier Leif Ove Andsnes, juryleder og den første vinneren av stipendet i 1990. Det syder av unge talenter i norsk musikkliv og mange har sitt utspring i et større musikkmiljø. Det er viktig for oss å kunne åpne for å støtte slike miljøer også, forsetter Andsnes.

I juryen for talentstipendet i klassisk musikk sitter juryformann Leif Ove Andsnes, Tine Thing Helseth, Randi Stene, Are Sandbakken, Rolf Lennart Stensø og Per Boye Hansen.

Tidligere mottakere av klassisk-stipendet inkluderer blant annet Ole Edvard Antonsen, Mari Eriksmoen, Henning Kraggerud, Christian Ihle Hadland, Vilde Frang Bjærke og dagens juryleder Leif Ove Andsnes.