I ettermiddag kom en busslast med fornøyde og kanskje litt mettede britiske turister tilbake til Sortland hotell etter å ha vært på hvalsafari i det beste vinterværet Vesterålen kan tilby.

VOL slo av en prat med noen av gjestene.

-Behold den magiske autensiteten

- Vi fikk se tre spermhval, og ifølge damen på båten er det fem år siden sist de så noe liknende, sier Bob Sharp fra Sommerset i England. - Jeg fikk gode bilder og fiskesuppe på veien, forteller han.

- Hvorfor ligger du ikke på en tropisk strand med en drink, men velger å tilbringe vinterens ferie i et område som til og med er kaldere enn England?

- Jeg lå på en tropisk strand forrige måned, svarer Bob og ler. Han er gift med Karin som er halvt norsk. Valget om å komme til Vesterålen og Nord-Norge var for paret helt bevisst.

- Har du sett Joanna Lumleys program? spør Karin. Hun slår over til norsk.

VOLs journalist nikker og smiler bekreftende. Paret forteller at de lenge har drømt om å se nordlyset og hva. Endelig har de fått se begge deler.

- I går fikk vi se nordlyset, helt fantastisk, sier Karin.

Hun beskriver Vesterålen som et område med en magisk autensitet over seg.

- Du finner det ikke overalt, og ikke på steder som for eksempel Stavanger. Dere må for all del ikke overutvikle dette området, bedyrer hun.

- Hva syns du forresten om blåfargen? spør plutselig Bob VOLs utsendte.

Intetanende om hva som venter fomler journalisten fram et halviplomatisk svar.

- Men jeg syns fargen er veldig flott, sier Karin. Hun snakker entusiastisk om byvandringen de skal på med "den blå kunstneren".

Syv år og seks lag med klær

- Jeg så tre hva, sier syv år gamle Evenya fra London. - Jeg så halene deres mens de svømte sammen.

- Har du vært på båt før? spør journalisten.

- Mamma, har jeg været på båt før? jenta snur seg og kikker på moren sin.

- Du har bare vært på en ferge en gang, vennen min, svarer mor, Emanuela.

- Var det skummelt? spør journalisten.

- Nei, sier jenta og viser frem et smil som viser at tannfeen er i aktivitet.

Gruppens kanskje yngste deltaker forteller at det var litt kaldt på båten, men med seks lag med klær gikk det allikvel greit.

- Det er mer overskyet i London, sier hun.

Vil oppleve så mye som mulig

Kate og mannen bor i Cornwall og etter fjorårets bryllup ville oppleve noe annet.

- Nordlyset var fantastisk i går og lå visst på 8 på synlighetsskalaen som er veldig bra, sier Kate.

- Alle er veldig hyggelige, og det er veldig spennende å oppleve en annen kultur. Dette er så mye bedre enn å ligge på stranda, sier hun.

De ville heller oppleve så mye som mulig i løpet av tiden de er i Vesterålen.

- Hvalopplevelsen i dag var fantastisk, og i morgen er det tur med hundeslede.

- Neste år skal vi øke

Discover Arctic har i år satset på både det tyske og britiske markedene. Utover våren er det først og fremst duket for storbesøk fra de britiske øyer.

- Vi har det kjempeartig, det er gøy å få vise frem regionen og vi har lykkes med de pakkene vi har satt sammen, sier  Bengt Jægtnes, daglig leder i Discover Arctic.

Han forteller at begge gruppene de nå har hatt på besøk har fått oppleve det turistene har øverst på lista si, nemlig nordlys, naturopplevelser og det å komme tett innpå dyrelivet.

Jægtnes er også fornøyd med gjestenes egen markedsføring opp mot venner og kjente.

- De gjør de en fantastisk formidlingsjobb når de knipser bilder med sine iPhone-kameraer og deler disse samt beskrivelsene av sine opplevelser herfra, sier Jægtnes.

I denne gruppen av turister har Discover Arctic også måttet forholde seg til et bredere aldersspekter blant turistene. Alt fra barn til pensjonister. Jægtnes mener oppleggene de har er godt tilrettelagt for folk i alle aldersgrupper. Etter denne runden har ventes tre nye grupper til fra England, og muligens en fjerde i april som bedriften nå jobber med.

- Neste år skal vi øke enda mer, sier Jægtnes.