- Veldig glatt!, smiler britene Paul Lane og Wendy Hattersley når de blir bedt om å oppsummere dagen så langt på Sortland.

Lørdag morgen la cruiseskipet Marco Polo til kai i Sortland havn, med rundt 900 britiske turister om bord. Dette er det første av skipets tre anløp i blåbyen den neste måneden. Lørdag formiddag gikk det shuttlebuss for turistene mellom hurtigrutekaia og sentrum.

Turistene ble møtt med både lavt skydekke og regn, men humøret var likevel på topp. Paul og Wendy kommer fra Yorkshire i Nord-England, og har feriert på skipet i 10 dager.

Ferden deres med Marco Polo startet i London, og gikk via Amsterdam til Norge. De siste dagene har de besøkt både Alta og Tromsø, før de altså kom til Sortland.

- Dette er et fantastisk fint land, og vi har sett nordlyset tre ganger på turen. Men i dag ble det for glatt for oss, så resten av lørdagen tilbringer vi på båten, forteller de to britene etter en rusletur i sentrum av blåbyen.

Lørdag formiddag lå også hurtigruta til kai på Sortland. I tillegg landet Discover Arctics charterfly fra London med rundt 60 bristiske helgegjester på torsdag. Gatene på Sortland var derfor riktig så folksomme lørdag formiddag, til tross for hålke og regn.

Sortland Næringsforening hadde i forkant av helgas inntog av turister oppfordret næringslivet og handelsstanden til å promotere seg på torget. Men de eneste turistene møtte denne lørdagen var de blide fjesene til sortlendingene i Folkeaksjonen oljefritt LoVeSe.