Roser, drops, tørrfisk, brosjyrer og løfter ble lørdag formiddag servertvesterålingene på torget på Sortland fra både rød-, grønn- og blåkleddepolitikere.

Valgkampen er i gang for fullt, også i Vesterålen, hvor både FrP, SV, AP,Høyre, SP og Rødt hadde rigget seg til på torget med stand i gråværet.

- Det er artig å komme ut og treffe folk og velgere. Folk forventer at vistiller opp før valget, sier Svein Roar Jacobsen i Sortland AP.

- Hvilke saker er vesterålingene opptatt av?

- Både nasjonale og lokale saker. Det er et veldig vidt spenn, og variereretter hvilken situasjon folk er i. Samferdsel, helse og skole går igjen, sierstortingskandidat for Nordland AP Anna-Kristin Ljunggren.

Meningsmålingene har lenge vist blått flertall. Arbeiderpartiet har likeveltro på nye fire år med makta, og Nordland AP har mål om få fire kandidater innpå tinget.

- Selvfølgelig har vi troa. Det er veldig mange som bestemmer seg tett oppmot valget, og AP gjør det som regel bedre på valgdagen enn på meningsmålingenei forkant, sier Jacobsen.

Et tema det ble pratet mye om på torget lørdag var helse, ogspesielt sykehuset på Stokmarknes.

- Vi har bevilget penger til å bygge sykehus på Stokmarknes. Til våren skaldet åpnes, og for oss er det viktig at funksjonene ved sykehuset opprettholdes,sier Ljunggren.

- Det er viktig at vi har akuttberedskap lokalt, og trygge tilbud tilfødende kvinner. Lokalpolitisk tar man selvfølgelig et slikt standpunkt, sierJacobsen.

- Vi vil bevilge 12 milliarder mer til sykehusene i neste periode, men vietterlyser tall fra høyresida om hvor mye de skal bruke, sier Ljunggren.

Synlig politi

Ved siden av AP står fire godt voksne mannfolk fra FrP, og byr påpoliti-politikk.

- Politiet er en etat hvor 10 prosent av de ansatte er satt til ågjennomføre fortløpende reformer. Det gir et ineffektivt politi. Vil vil ha etpoliti som er synlig, de skal ut av kontorene, og ikke bare være til stede hvergang noe er galt, sier Lars Hannevold til VOL.

Midt på torget står en grønnkledd gjeng og byr på mat. Tørrfisk fra Øksnes,sukkererter fra Sortland og gulrøtter fra Bø. - I dag fronter vi saker som fiskframfor olje, kortreist mat - og det at vi skal bruke hele Norge, sier leder iSortland SP, Inger Grethe Hansen, med grønne negler for anledningen.

- Dette er et dramatisk valg. Det er viktig at småpartiene blir stemt frem.Blir de store enda større, blir politikken i Norge mer lik. Småpartiene gjørpolitikken mer variert, og viser et bredere spekter av hva folk mener, sierAsbjørn Høgden.

Sikker på valgseier

SV stilte mannsterk - eller kvinnesterk, og humøret bar slettes ikke preg avat de for et par dager siden opplevde sin dårligste måling noensinne. Mens deblåkledde Høyre-politikerne fra Sortland var sikre på valgseier.

- Vi har brukt flere år på å prate om egen politikk. Det tror jeg vi nå fårigjen for. Etter åtte år med rødgrønt styre, ønsker folk seg noe nytt. Og dethar folk vi har møtt i dag ytret også, sier Høyre-leder i Sortland, Roar WesselOlsen.

Rødt har ikke vært representert på Stortinget denne perioden, men kampklarog i godt humør var Christoffer Ellingsen og Ove Eirik Jensen likevel. Olje-neier kjernesaken, men også sykehuset på Stokmarknes ble diskutert på stand.

- Sykehuset tømmes. Det er ganske vanvittig. Folk som blir syke i Vesterålensendes hit og dit i fly. Det har de råd til. Men ikke å behandle folk lokalt.Foretaksmodellen ligger utenfor politisk kontroll og må tilbake under politiskstyring, mener de to.