Et kystvaktskip trener på utlegging av oljelenser. Foto: Norlense

Kristelig Folkeparti vil i likhet med Venstre sette svært mye inn på å sikre vern av Lofoten tidlig i avklaringsrundene før reelle regjeringsforhandlinger, skriver VG.no.

- Vern av Lofoten er en veldig viktig sak for KrF både som symbolsak og fordi den har en utfordring i seg i forhold til de to største borgerlige partiene, sier KrFs sentralstyremedlem Hilde Ekeberg til VG.

Hun mener det er en fordel å få klarhet i en del sentrale spørsmål før reelle regjeringsforhandlinger. Miljøpolitikken og spesielt Lofoten er et slikt sentralt spørsmål, bekrefter Ekeberg.

Samme syn som Venstre

Andre sentralt plasserte kilder i Kristelig Folkeparti bekrefter overfor VG at partiet vil legge seg på samme linje som Venstre. Dermed kan KrF nekte å sette seg ned ved forhandlingsbordet dersom Frp og Høyre ikke gir etter og freder områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i fire nye år.

- Det er ingen hemmelighet at vern av dette området er blant våre aller viktigste saker, sier KrF-sentralstyremedlem Karl Johan Halleråker til VG, samtidig som han understreker at det er opp til partiledelsen å avklare dette standpunktet.

Frp på glid

Uansett synes spørsmålet om oljeboring å bli noe av det første Høyre-leder Erna Solberg må rydde av veien i første fase av regjeringsforhandlingene, sonderingsfasen, som begynner mandag.

Kilder som kjenner Frp-ledelsens vurderinger sier partiet raskt vil gi etter for kravet fra sentrumspartiene, dersom den nordlige landsdelen blir kompensert i form av midler til utbygging av infrastruktur.

Etter det VG forstår er det først og fremst blant Fremskrittspartiets tillitsvalgte i Nord-Norge at konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er ansett som en overordnet viktig sak. I resten av partiet skal det være vilje til å legge bort kravet om at dette området skal åpnes for oljevirksomhet dersom vern er et tilnærmet ultimativt krav fra Venstre og KrF.

Flere sentrale folk i Fremskrittspartiet skal allerede være innstilt på å gi seg på Lofoten. Disse meddeler at saken ikke er viktig nok for at partiet skal forholde seg urokkelig - med unntak av folk i Nord-Norge. Og at en ettergivelse på Lofoten-vern kan løses gjennom satsing på for eksempel infrastruktur, næringsfond, skriver VG.