Den islandske gjengen som besøkte Skogsøya i fjor.

Daglig leder i Vesterålen friluftsråd, Bård Meløe, forteller i en pressemdling at man i 2008 inviterte et knippe islandske ungdommer til Base Camp på Skogsøya. Besøket ble såvellykket at Islendingene reise hjem og opprettet sin egen Base Camp.

- Intensjonen medbesøket var at dette skulle bli en årlig ungdomsutveksling mellom regionenetilsvarende regionrådets gjeldende kultursamarbeid som er mellom Donegal, ØstIsland og Vesterålen. Omstendighetenegjorde til at det dessverre ikke ble tur i 2009-2011, men i 2012 fikk vi besøkav 6 ungdommer og en leder fra Island, og samarbeidet ble etablert igjen.

Samarbeidetkombineres med hverandres Base Camp for ungdom, i tillegg gir dette ungdommeneen unik mulighet til å etablere kontakt med hverandre, få reiseerfaring oginnblikk i Islands kultur. Foreløpig har utvekslingen vært mellom de kommunenesom er vertskap for Campene, men et annet kriterium er at de er/har vært aktivi kommunens ungdomsråd.

- I år, nærmerebestemt torsdag 17.oktober reiser 5 ungdommer og en leder fra Øksnes kommunetil Øst Island. Her vil de bli tatt godt i mot av fritidsleder i Fjerdabyggd,Gudmundur Haldorsson. Turen varer i 5 dager og opplevelsene vil stå i kø.Gudmundur har lovet et program de sent vil glemme. I tillegg blir det tid tilet par dager i Reykjavik og besøk i «Den blå lagune».

- Til forskjell fra Base Campen på Skogsøya, som foregår ute, er BaseCampen på Øst Island inne i en enorm idrettshall. Her utøves alle aktiviteterog telt blir satt opp på kunstgressmatta. De har valgt å kalle Base Campen for«Kuldaboli». «Kuldaboli»betyr «en kald okse» eller kaldkveg (forkjølelsesokse). Det er et begrep sombrukes på Island hvis det er kalt ute. Opprinnelsen kommer fra gamle eventyrder de illustrerer kulde (kaldt snøvær) som en stor okse med horn som blåserkulden ut av sin nese, forteller Meløe.

Dereisende fra Øksnes er: Ungdomsleder Oddbjørg Eide, Joakim Holm, Marius Berthinussen, Linnea Berg Karlsen, Lotte EmilieArntzen og Jenny Helen Johansen.