Snøen ligger hvit og fin og sørger for god julestemning, mens den litt sure vinden fra sørvest river rundt hushjørnene. På Marthahaugen gård i bygda Ånstad er det full aktivitet for tiden, og enda travlere skal det bli når julen kommer enda et skritt nærmere.

Bygget av gammelkirka

I neste uke er det nøyaktig 13 år siden Maya Daljord og Roger Endresen bestemte seg for å hoppe i det, og åpnet restaurant på gården.

- Det var min mann sin idé, etter at han hadde besøkt gårder på Vestlandet som hadde gårdsrestaurant, sier Maya.

Og Innovasjon Norge, Sortland kommune og Mattilsynet var samarbeidsvillige, så da var det bare å starte opp. Deler av våningshuset på gården ble bygd opp til ordentlig kjøkken og restaurant. Og stua som er tilknyttet restauranten er bygd av materialene fra gammelkirka på Sortland, som ble revet i år 1902.

Fra jord til bord.

Restauranten holdes åpen kun for lukkede selskap, og på menyen står villsau.

Maten kunne ikke ha vært mer kortreist enn den er, for sauen, urtene og potetene kommer fra gården, og bæra er plukket i marka ikke langt fra Marthahaugen gård.

- Så langt som det er mulig så leverer vi kortreist mat, og vi opplever at gjestene vil ha dette. Det har en stund vært sånn at maten aldri kan bli billig nok, og det går ut over dyrevelferden. Jeg tror mer på mangfoldet, og vi ser at det blomstrer, som for eksempel hos gårdsbakeri og gårdsslakteri. Jeg tror folk er mer opptatt av sånt nå, sier Maya.

På kjøkkenet står det en stor bakerovn, og mye av maten som serveres i restauranten lages på den. Maya og Roger får ofte hjelp av deres fire barn, og deres eldste datter har flyttet inn på nabogården, og har god restauranterfaring etter noen år med restaurantjobb i Trondheim. Ellers gjør de det aller meste selv, fra drift av gården, til matlaging og drift av restauranten.

- God planlegging og god hjelp fra familie er nøkkelen til å rekke unna alt i ukene før jul, sier Maya.

Har sparket i gang jula

Julebordsesongen på Marthahaugen ble sparket i gang sist helg, og vertskapet på gården går en travel tid i møte.

- Mot månedsskiftet november/desember blir det nok enda mer, og nærmere jul skal vi arrangere hele fem til seks julebord i uka, sier Maya.

Marthahaugen har ikke hatt noe behov for å markedsføre seg, det har rullet og gått av seg selv siden den spede begynnelse.

- Vi hadde de første reservasjonene allerede flere måneder før vi åpnet restauranten for 13 år siden, sier hun.

Besøket og villsauen på Marthahaugen er så bra at det selger seg selv.

- Det er artig at det går så bra. Vi får mye skryt og gode tilbakemeldinger, og det setter vi stor pris på. Det betyr jo og at vi må levere, gjestene må være fornøyde, og det er sånn vi har blitt kjent.

Fin utsikt

I vakre omgivelser kan gjestene sitte i restauranten og speide utover Sortlandssundet og fjellene.

Besøkende kommer fra hele Vesterålen, dog kun i grupper på minst ti personer. Hemmeligheten med å få det til å gå rundt er ifølge Maya å kun åpne restauranten for lukkede selskap.

- Skal man holde åpent daglig er man jo og avhengig av å ha folk tilstede. Nå står vi mye mer fritt. Gården ligger midt i smørøyet, midt i Vesterålen. Folk kommer hit fra hele regionen, og mange kommer tilbake flere ganger.

Restauranten rommer opp til 50 personer, fordelt på to rom, det nyeste sto ferdig for bare et par år siden. I det eldste rommet har en selvskutt elg fått hedersplassen oppe på veggen.

- Det er mannen min som har skutt den, og det er faktisk den første elgen som ble skutt på Langøya, sier Maya.

Urter, skinn og naturkosmetikk

På andre siden av gårdsplassen ligger det som tidligere var melkerommet på gården. I 2007 ble det gjort om til en gårdshandel. I utgangspunktet var det for å oppbevare villsauskinnene som Maya ellers reiste rundt på messer med.

Nå kan man få kjøpt både saueskinn, geleer, naturkosmetikkserien som er produsert på gården av Maya selv, urter, honning, og produkter som er tatt inn fra andre gårder og produsenter.

Butikken er åpen hver lørdag, og det siste året har det også vært en liten kafé inne i butikken.

- Vi har ikke hatt kafé så lenge, men vi ser at det er liv laga, så det blir innarbeidet enda mer fremover.

Ekstra timer i døgnet

Det virker på mange måter som om Maya har fått utdelt noen timer mer i døgnet enn oss andre.

I tillegg til gårdsdrift, restaurant, gårdshandel, selvplukk av bær, produksjon av såper og annen naturkosmetikk, fikk hun i fjor tid til å ta et studium ved universitetet i Nordland om opplevelsesdesign. Det bruker hun til å skreddersy opplevelsene på gården, og spesielt med kosmetikkserien, enda mer.

Maya innrømmer at det kan bli tett å bo på egen arbeidsplass, og foretrekker å reise bort når hun trenger å koble helt av. Samtidig understreker hun at hun ikke vil miste nærheten til naturen, for det er noe som betyr mye for henne.

- Det er en stor frihet i denne jobben, selv om det til tider er hektisk. Og så har jeg lært å porsjonere ut energien, slik at jeg fortsatt har krefter igjen til å feire jul med min egen familie.

- Du er ikke lei jula når den endelig kommer da?

- Å nei.