I forrige uke ble det klart at 2013 ble oppsummert med10.029 innbyggere. Årsaken til veksten på 47 nye sortlendinger skyldeshalvparten fødselsoverskudd, og halvparten tilflytting.

– Vi beregner en årlig vekst på 100 nye innbyggere i året,men i 2013 ble veksten lavere, konstaterer økonomisjef Johnny Kvalø.

Ulik verdi

For kommuneøkonomer er innbyggertallet – og ikke minstsammensetningen av befolkningen – en magisk brøk.

Hvor mye en innbygger er verdt, reguleres av enkostnadsindeks, der for eksempel et barn mellom 6 og 15 år gir den størsteinntekten. Samtidig er også dette den dyreste livsfasen et barn kan være i, medtanke på tilbudet kommunen må stille opp med.

– Så drømmeinnbyggeren er for oss en skilt enslig mannover 80 med små barn – med god helse. Kan han i tillegg skilte med høyereutdanning, får vi ekstra penger for det også.

Men muligheten for slik tilflytting er nok bare teoretisk,ler økonomisjefen.

Under- og overkompenserer

Så i praksis er det den produktive barnefamilien allekommuner ønsker seg, med to foreldre i full jobb og ved god helse, slik at debelaster kommunens tilbud i minst mulig grad.

– Inntektssystemet underkompenserer i praksis kommunenefor barn i både barnehage og skole, fordi det er ganske kostbare ting å drifte.Mens man blir overkompensert med tanke på voksne innbyggere så lenge de holderseg friske og ikke belaster de offentlige tilbudene i særlig grad.

Og det er den voksne aldersgruppa som øker mest iSortland, med over 20 prosent vekst i både 45- 66 år og 67- 79 år.  Oversikten er hentet fra Sortland kommunes strategiske analyse for årene desiste 10 årene.

Du betaler to millioner for boligen

En boligeiendom med bygning i Sortland hadde i fjor engjennomsnittlig kjøpesum på 1,95 millioner kroner.

Yngve Johnsen

Gjennomsnittlig kjøpesum for en eiendom med boligbygning iSortland var i fjor på 1.954.000 kroner. Det viser ferske tall fra Statistisksentralbyrå.

Hvert år presenterer SSB omsetningsstatistikk helt ned påkommunenivå. Det er denne vi har brukt til å regne gjennomsnittlig kjøpesum.

Byrået slår fast at statistikken ikke nødvendigvis gir etgodt bilde på prisutviklingen, da standard, beliggenhet og størrelse påboligene kan variere mye fra år til år. Like fullt er det enighet om at joflere omsetninger det har vært – dess mer mening gir tallene omkringprisutviklingen.

Statistikken omfatter alle tinglyste omsetninger(overdragelser) av fast eiendom. Andelsleiligheter og borettslagsleiligheter eraltså ikke med i tallmaterialet her.  Detble i løpet av fjoråret tinglyst totalt 179 slike omsetninger i Sortlandkommune. Dette er åtte færre enn året i forveien, en nedgang på fire prosent. Ihele Norge ble det i fjor omsatt 2,5 prosent færre eiendommer med fast boligenn året før.

Merk altså at det snakkes om tidspunktet for tinglysningerher. Det kan ofte gå både uker og måneder før et salg blir tinglyst.

Med såpass stor masse bør det være forsvarlig å kunne selitt på utviklingen av snittprisen for eiendommene i Sortland. Det interessanteher er nemlig at kjøpesummen per eiendom har gått opp med 2,6 prosent fra 2012.Sett i forhold til resten av landet er dette en noe svak utvikling, da det pålandsbasis var en økning på syv prosent. Gjennomsnitteiendommen med bolig iNorge kostet i fjor 3.049.000 kroner.

Sortland på 151. plass blant landets 423 kommuner med merenn tre omsetninger. Her er Andøy nummer 398, som er svakest i Vesterålen.