Debatten om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise til abort har skapt stort engasjement over hele landet. Høringsfristen for saken er satt til 30. april. Sortlandspolitikerne behandlet dag saken i kommunestyret, og en uttalelse mot reservasjonsrett ble vedtatt mot seks stemmer.

- Pasientens behov for henvisning er gjeldende for fastlegen. Det bør det fortsette å være. Fastleger har mulighet til å reservere seg mot selve inngrepet i dag. Vi utfordrer kvinners rettigheter til abort som førsteprioritet, om vi innfører reservasjonsretten, sier Silvia Ovik (H).

- Ikke kommunens ansvar

Ovik fremmet forslag om at, dersom Stortinget åpner for reservasjonsrett, skal det ikke være opp til den enkelte kommune å avgjøre praksisen for sin kommune. Kommunene burde ifølge Ovik heller ikke bli overlatt ansvaret ved vurdering av reservasjonsmuligheten.

De to første punktene ble enstemmig vedtatt.

I tillegg foreslo hun at Sortland kommune på generelt grunnlag mener at det ikke bør åpnes for den foreslåtte endringen i helse- og omsorgsloven som omfatter reservasjonsrett.

Dette ble vedtatt mot seks stemmer.

Arbeiderpartiet sluttet seg til forslaget fra Ovik.

- Nei til reservasjonsrett var hovedparolen i 8. mars-toget mange steder i landet. Ingen kvinner skal utsettes for den overraskelsen og ydmykelsen det er å møte en fastlege som ikke henviser de til abort. Forslaget om reservasjon for henvisning til abort vil svekke kvinners rettigheter til hjelp, når de er i en sårbar posisjon, sa Gunhild Stoltz (Ap).

Stort engasjement

Mona Sandvoll (Ap) er enig.

- Regjeringspartiene sier at kun 200 leger vil nekte. Vel, hvis disse fastlegene har like lange lister som sine kolleger, berører dette 200 000 pasienter, sier hun.

- Forslaget sier at pasientene kan henvises til en annen lege som ikke har reservert seg. Hva da med små kommuner og lav legedekning? Vi som bor i distrikts-Norge med ustabil fastlegedekning kan ikke akspetere at pasientene risikerer å måtte reise ut av kommunen, legger hun til.

Høyre splittet

Høyre var splittet i denne saken. Roar Wessel Olsen (H) talte for reservasjonsrett for fastleger.

- Om leger ikke kan reservere seg, vil de være nødt til å finne et annet yrke. Jeg tror at staten Norge vil ha store problemer med en praksis som ekskluderer folk fra sin jobb. Jeg er ikke uenig i at menneskelige rettigheter er viktig, men jeg har respekt for at folk kna ha et annet verdisyn og se verden på en annen måte enn jeg gjør, sier han.

Han mente at Arbeiderpartiet presenterte forvridde fakta.

- Jeg er ikke overasket over at saken har skapt stort engasjement, når motstanderne av reservasjonsrett vrir på fakta. Forslaget sier at i kommuner der det er bare en fastlege, vil ikke denne ordningen gjelde. I tillegg vil pasienter ha mulighet til å ta direkte kontakt med sykehuset.