Utfyllingen av det 28 mål store industriområdet i Holmen like ved Kvalsaukan har pågått siden i fjor høst. Konsernsjef Knut Roald Holmøy har så langt ikke villet gi så mange detaljer om fremdriften for byggingen på området, men nå har selskapets konsulent Bygg og Anleggsplan levert inn en dispensasjonssøknad som slår fast at planene er klare.

Les søknaden her http://innsyn2.e-kommune.no/innsyn_sortland/wfdocument.aspx?journalpostid=2014006871&dokid=201198&versjon=1&variant=P&ct=RA-PDF

Lakseslakteri?

Holmøy bekrefter overfor VOL at man har besluttet å iverksette bygging av 130 meter kai, et lagerbygg på 2.600 kvadrat, samt et 900 kvadratmeter stort administrasjonsbygg. I planene omtales også et lakseslakteri, men konsernsjefen slår fast at slakterianlegg kun er en teoretisk mulighet.

- Vi slakter i dag vår fisk hos Nordlaks på Stokmarknes, og det er vi veldig fornøyd med. Vesterålen har allerede fire lakseslakterier, og vi ser ikke behov for å bygge det femte. Men skulle det tvinge seg frem at vi må ha eget slakteri, skal vi ha plass på området og kapasitet i vann og strømforsyning til å gjøre det.

Holmøy ser nemlig ikke bort fra at myndighetene i fremtiden kan komme til å legge inn krav om landaktivitet som kriterium for tildeling av nye konsesjoner.

- Det kan komme, så det vil være galt av oss å se bort fra muligheten for at dette tvinger seg frem. Men om man kommer dithen at dette blir aktuelt må man sette seg ned i en plansammenheng og spørre seg hvordan kapasiteten skal se ut i Vesterålen. Man må ikke bygge bare for å bygge, man bør bruke de anlegg man har, sier Holmøy.

Flytter ut av Myre

Virksomheten samlet under eiendomsselskapet Holmøy Holding AS består av trålrederiet Prestfjord, som har 3 trålere med 3 hvitfisk-konsesjoner hver, samt Eidsfjord Sjøfarm med 11 oppdrettskonsesjoner for laks fordelt med sju i Nordland og fire i Troms.

Flyttingen til Holmen gjør at konsernet trekker virksomhet ut av Myre havn, hvor de i dag lagrer en del utstyr for trålerne og lander fisk gjennom Myre Fryseterminal.

- Myre Fryseterminal vil gå som før, men når vi samler aktivitetene en plass, vil det selvsagt berøre aktiviteten på Myre. Men det er ikke mer utviklingsmuligheter for oss på den eiendommen, og det er et valg kommunen har gjort. Myre havn er ikke tilpasset havfiskeflåten, og det er kanskje rett også for Myre havn, for det er så mye annen aktivitet der som trenger plass.

Også aktiviteten i Sortland havn blir berørt. Lager- og administrasjonsbyggene som blir stående igjen etter konsernet der ønsker Holmøy å selge eller leie ut.